Vaše věc: Burleska na pražské radnici

15.11.2015 11:30

Zdá se, že pro některé politiky dosavadní opozice, tedy TOP 09, ODS a Pirátů, je primátorský řetěz a případně odraz jeho pozlátka na další členy městské rady, tak atraktivní, že členem městské rady chce být kde kdo. Snad jen komunisté se skromně drží stranou.

Vaše věc: Burleska na pražské radnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

A tak ti, kteří na pražské radnici zmotali a zamotali situaci v mnoha otázkách nedávné minulosti (Opencard, Blanka, neschopnost při rozhodnutí o výstavbě trasy D metra atd. atd.), se nyní směle tlačí do rady.

Primátorka Krnáčová (ANO) projevila, pravda, kolosální neschopnost. Ale horší než její předchůdci Hudeček a Svoboda asi nebyla.

Rada s většinou jednoho zastupitele v městském zastupitelstvu, když tím 33. zastupitelem z 65 je Matěj Stropnický, solitérně se chovající mladý muž mimořádných osobních ambicí neschopný týmové spolupráce, nemohla vydržet dlouho. Kdo zná pražskou politiku, musí být mile překvapen, že vydržela rok…

Pokud sociální demokracie nepodlehne vábení svých pravicových, a z nedávné minulosti zcela zkompromitovaných, kolegů z ODS a TOP 09, kteří mají hlavní odpovědnost za většinu pražských problémů, tak bude vytvořena rada koncentrované pravice držené u moci Piráty a Matějem Stropnickým.

Nezbývá než tiše trpět

M.Stropnický je však schopen rozkotat i tu další radu, a nebude to dlouho trvat. Pokud budou sociální demokraté rozumní a do tohoto slepence nepůjdou, můžeme se na jaře těšit na již třetí uspořádání rady v tomto volebním období.

Možná, že by bylo rozumnější, kdyby politické strany už dnes hodily ručník do ringu a dohodly se, ať je to jakkoli právně a politicky složité, na vypsání nových voleb. Protože však občané Prahy vesměs trpí podobnými duševními a dalšími neduhy jako jejich radniční reprezentanti, nelze od případného nového zastupitelstva čekat nějaký posun k lepšímu. Tedy, že by se objevili kvalifikovaní lidé se zkušenostmi z komunální politiky, s manažerskými dovednostmi a s vynikající profesní kariérou za sebou i před sebou… Takže nezbývá než tiše trpět.

Praha bude bohužel prohlubovat své zaostávání za šťastnějšími, protože lépe řízenými metropolitními městy v sousedních zemích, tedy za Vídní, Mnichovem, Norimberkem, Drážďanami či Berlínem. Je to smutné představení.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.