Vaše věc: Nicolas Maduro svolává venezuelské ústavodárné shromáždění

17.05.2017 21:04

Před několika tisícovkami bojovníků Sjednocené socialistické strany svolal venezuelský prezident ústavodárné shromáždění. Už měsíc lidé z opozice korzují ulicemi a čekají na pokyny k organizaci regionálních voleb, které měly proběhnout v prosinci 2016. Opozice také žádá sesazení soudců nejvyššího justičního tribunálu (TSJ), o čemž rozhodli začátkem dubna, než si přivlastnili zákonodárnou moc parlamentu, kde má opozice většinu od prosince 2015.

Vaše věc: Nicolas Maduro svolává venezuelské ústavodárné shromáždění
Foto: Archiv
Popisek: Venezuela

„Bude to ústavodárná občanská a chavistická složka, ve které nebudou participovat politické strany“, svěřil se rozhodně venezuelský prezident. „Povolávám lid, aby se připravil na velké ústavodárné vítězství“. Život Venezuelanů je čím dál tím víc nesnesitelný, nedostatek je ve všem. Hlavně je to tíživé ve zdravotnictví, kde byste v jakékoli nemocnici marně hledali léky. A v obchodech oblečení. Je to otřesné, že v zemi, která disponuje největšími rezervami nafty ve světě, posílají Venezuelci žijící v zahraničí peníze svým blízkým, které slouží jako úplatky, aby vůbec přežili.

Prezident Maduro přednesl devět cílů k řešení nové situace:
1. vytvoření vnitřního míru
2. zesílit ekonomický venezuelský systém
3. vyřešit dovoz potřebného zboží
4. konstituovat „mise“ (sociální programy, které režimu Chavistů vynesly popularitu)
5. zajistit spravedlnost a bezpečnost
6. vytvořit novou participativní demokracii
7. zajistit suverenitu lidu
8. chránit venezuelskou kulturní identitu
9. podporovat práva mládeže a bojovat proti globálnímu oteplování.

Jmenování 500 členů tohoto ústavodárného shromáždění bude z půlky sloužit jako komunální poradny, chavistické orgány, určené k obejití obecních pravomocí. Výbory pro zásobování, které rozdělují potraviny a reprezentanti misí, ostatní budou určeni v okresech, aniž by strany mohly představit své kandidáty. Je možné, že žádný z těchto pětiset ústavodárců nebude zvolen, litoval Luis Vicente, ředitel Institutu průzkumů.

Nicolas Maduro rozpouští demokracii republiky, sdělil prezident Národního shromáždění pan Julio Borges. Strávili jsme mnoho času v ulicích a budeme pokračovat do doby, nez dosáhneme změnu hlasování, říká Julio Borges, který žádal ozbrojené síly o ochranu ústavy. Je přesvědčený, že Maduro má úmysl zničit chavistické dědictví, aby se udržel u moci. Pozice armády je centristická, více než polovina guvernérů a třetina ministrů jsou vojáky. Velmi mocné č. 2 vládní strany pan Cabello je bývalý voják s velkým vlivem. Prozatím vojsko podporuje prezidenta Maduru, jelikož jim nechal politickou a ekonomickou moc. Pro vojsko nepřipadá v úvahu aliance s MUD (s opozicí).Jehož přestavitelé znovu a znovu musí vyvracet obvinění o korupčních praktikách a angažovanosti v obchodě s narkotiky. Avšak tato podpora může přijít na pořad dne, jestliže vojenská hierarchie nebude již chtít tolerovat chyby vlády. To by znamenalo Madurovo oslabení a pozice armády by tak byla ohrožena. Šlo by zatlačit na změnu složení vlády, která by sice byla chavistická, ale vzdálil by se teto vládě Maduro, který se ukázal jako neschopný spravovat delikátní situaci v zemi.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.