Vaše věc: Setkání Macrona s Putinem ve Versailles

30.05.2017 8:15

Jeden i druhý mají rádi symboliku. Vladimír Putin přijel na slavnostní zahájení expozice týkající se Petra Velikého ve Versailles. Během svého telefonického jednání si oba šéfové států připomněli minulé dobré vztahy mezi oběma zeměmi. Přijmout ruského prezidenta v tomto rámci dovoluje prezidentu Macronovi nedávat schůzce příliš oficiální charakter.

Vaše věc: Setkání Macrona s Putinem ve Versailles
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Expozice vypovídá mj. o třístém výročí otevření ruské ambasády v Paříži carem, který chtěl otevřít svojí zemi Evropě. Nemůžeme si přát lepší příležitost obnovit vztahy, které byly narušeny připojením Krymu k Rusku, destabilizací východu Ukrajiny, ruskou vojenskou angažovaností v Sýrii po boku Damašku. V říjnu 2016 Putin zrušil svou návštěvu ve Francii, poté co mu Francois Holland dal najevo, že není vítaný po ruském vetu v Radě bezpečnosti Spojených národů a po bombardování rebelských čtvrtí na východě syrského města Allepo. Francouzské úřady nikdy nepřestaly mluvit s Ruskem vč. jednání na nejvyšší úrovni.

Nový prezident nechce nic míň než vykročit správnou nohou směrem ke Kremlu dialogem, i když připomíná, že nesdílí všechny hodnoty ruského prezidenta. Jedná se o to, odpovědět nedůvěře pouze symbolikou a nic přitom nehrotit. Oba prezidenti měli výměnu názorů o velkých mezinárodních otázkách, zejména o Sýrii a Ukrajině. Pro Paříž, tak jako byl Berlín zvednutím navrhovaných sankcí Rusku na podzim 2014 kvůli svému postupu na Ukrajině, což bylo zahrnuto do jednání v Minsku, které proběhlo na podzim 2014. Po vrcholném jednání OTANu 25.května 2017, následně po jednání G7 ve dnech 26. a 27. května 2017, toto setkání pomohlo novému francouzskému prezidentovi upevnit ještě více svůj mezinárodní kredit.

Ale tato návštěva je zejména příležitostí pro Vladimíra Putina, pro jeho politiku přiblížení se Asii a vztahům s USA, které zůstávají napjaté. Tato návštěva v Paříži je určité signál, podobný tomu, který byl v 2001, kde bylo deklarováno, že Evropská unie je přirozeným partnerem Ruska. Toto však nebude stačit na nápravu toho, co bylo rozbito v souvislosti s připojením Krymu k Rusku.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.