Vít Klíma: EU byla před Cameronem a bude i po něm

19.02.2016 16:20

Evropští politici zuří, protože je tlačí bota v řešení migrační krize a místo toho musí ztrácet čas s hloupými a nicotnými Cameronovými požadavky na snížení přídavků na děti občanům východoevropských zemí, pracujících v Británii.

Vít Klíma: EU byla před Cameronem a bude i po něm
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začátek jednání vlády se protáhl asi o dvacet minut. Čekalo se na premiéra Bohuslava Sobotku

Analýzy provedené Brity samými ukázaly, že ušetřené peníze tvoří z hlediska celého státního rozpočtu Velké Británie, naprosto nevýznamnou, mizivou a zanedbatelnou částku. Jinými slovy, dětské přídavky nejsou pro Británii otázkou života a smrti.

Naopak, pro koho mohou být otázkou přežití je sám David Cameron. Vrátí-li se domů s nějakým nemastným, neslaným kompromisem a budou-li Britové následně hlasovat pro opuštění EU, může se mu impérium rozpadnout pod rukama. A rozpad Británie bude znamenat jeho politickou smrt. Svým způsobem je David Cameron politickou mrtvolou už dnes.

Evropská Unie je právně konstituována jako konfederace, takže opuštění kteréhokoliv jejího člena nemá na fungování unijních institucí sebemenších vliv. Nahradí-li v EU Angličany Skotové a Irové, není vyloučené, že bude fungovat lépe bez nich, než s nimi. Nemyslím si, že se s většinou laskavých čtenářů shodnu, ale podle mého soudu může mít vystoupení Británie z EU na její chod spíše pozitivní vliv, protože Britové tradičně patřili mezi největší potížisty.

Mnohem větší vliv na přežití EU bude mít, zda se jí podaří či nepodaří vyřešit migrační krizi.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…