Vít Klíma: Vznikne pravoslavná říše?

23.04.2015 15:30

Díky sporům s euroatlantickým blokem se Rusko čím dál tím více obrací do Asie. Problém, kterému musí čelit, spočívá v tom, aby vůči silné Číně nemuselo hrát a nehrálo (druhořadou) roli „mladšího bratra".

Vít Klíma: Vznikne pravoslavná říše?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Jednou z možných variant, jak posílit své postavení, a to nejen vůči Číně, ale i USA a EU, je vytvořit v Evropě vlastní říši, která bude stát na společném jmenovateli (a společných hodnotách) pravoslavného náboženství x/.

x/ Pravoslavná církev, nazývaná též ortodoxní (z řeckých slov „orthos" = správný, pravdivý a „doxa" = sláva, názor, učení), odvozuje své počátky od prvotní křesťanské církve v Jeruzalémě a od Východořímské (Byzantské) říše. Ve skutečnosti se jedná o společenství 15 autokefálních (samosprávných) církví řízených vlastním nejvyšším představitelem.

Prvním mezi rovnými je mezi nejvyššími představiteli těchto církví konstantinopolský patriarcha (Konstantinopol je někdejší centrum Byzantské říše, dnešní Istanbul). Ke starověkým a dosud existujícím patriarchátům patří ještě Antiochie, Alexandrie a Jeruzalém. V čele dalších 11 církví nestojí patriarcha, ale arcibiskup.
Nejpočetnější je dnes církev ruská, k dalším patří řecká, srbská, bulharská, rumunská, albánská, kyperská, gruzínská, polská a americká církev a také církev českých a slovenských zemí. Vzhledem ke své spjatosti s východní polovinou Římské říše a s dnešními státy východní Evropy se pravoslavné církvi také někdy říká východní.

Spolu s Ruskem by mohly „Pravoslavnou unii" zpočátku vytvořit Bělorusko, Řecko, Kypr, Srbsko a Makedonie. Nenaplní-li EU a USA očekávání Bulharska, Rumunska a Gruzie, které jsou dnes vůči Rusku vyloženě nepřátelské, nelze v dlouhodobějším horizontu vyloučit, že se k pravoslavné říši nakonec nepřipojí i ony. Konec konců budoucnost ukáže, zda se k ní nepřipojí i pravoslavná část Ukrajiny. Souhrnně řečeno: bude-li, na straně jedné vliv USA a EU ve světě upadat a na druhé straně, pokud Rusové s Číňany v zádech nabídnou těmto státům výhodnější ekonomické podmínky pomoci a spolupráce, je velmi pravděpodobné, že tyto země z vlivu Západu dezertují. Spojené státy byly na vrcholu moci na počátku tohoto tisíciletí. Neúspěšné vojenské operace v Iráku, Afghánistánu a následná ekonomická krize způsobily, že pozice Spojených států v celosvětovém měřítku oslabila. Západ je stále silný, ale zcela zbytečně se vyčerpává zapojováním do akcí typu válka na Ukrajině, která je namířena nejen proti Rusku, ale zároveň slouží i jako výstraha Číně, Indii, Brazílii a všem dalším zemím, které se nehodlají smířit s diktátem Západu. Jsou to právě tyto země, které chtějí změnit světový řád z dominance USA na multipolární.

Pokud by se Rusům skutečně povedlo vytvořit pravoslavnou říši ve východní a jižní Evropě, výrazně by se posílilo jeho mezinárodní postavení nejen uvnitř BRIC a Šanghajské organizaci, ale i vůči USA a EU. Do tohoto rámce úvah zřejmě zapadá i ruská pomoc Řecku, kterou jsem předpověděl již před dvěma měsíci. Nezdá se mi ani jako náhoda, že ruský prezident, Vladimir Putin, hovořil na televizní tiskové konferenci určené národu o vlivu a hodnotách pravoslaví a o rodině pravoslavných národů.

Naprosto chápu, že se vznik pravoslavné říše (unie) může řadě laskavých čtenářů jevit jako utopie. Nicméně historie nás učí, že řada na první pohled velice nepravděpodobných událostí se pak skutečně stala. Vznik nějaké varianty „Pravoslavné unie" v delším časovém horizontu, bych předem úplně nevylučoval.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.