Vladimír Burjánek: Solární lány

16.09.2012 14:27

Loni v tuhle dobu jsem pozval svého souseda, kterému se blíží osmdesátka na houby. Do lesa, kam kdysi rád chodil, kde to znal a kam si dnes už sám netroufá, protože poněkud méně i vidí.

Vladimír Burjánek: Solární lány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Houbaření nic moc, ani když jsme šli po hřebenu stráně, pod námi údolí a protější stráň. Najednou soused zkoprněl, zůstal stát, vylekaně se rozhlížel a kroutil hlavou. Když jsem k němu přišel zoufale se zeptal: kde se naproti nad strání vzal ten rybník? Nebyla to rozčeřená hladina krásných vodních očí, kterými je česká krajina hojně podělena. Bylo to jedno z polí solárních panelů. Té hrůzy, která necitlivě hyzdí vzácně fotografické pohledy našich kdysi přírodních rájů. Máte jich kolem sebe také jistě dost. Při příjezdech k vesnicím místo božích muk, na kopcích místo jabloňových, třešňových a meruńkových sadů, u dálnic. Míst, kde hrabivost a diletantství vyhrávají nad obyčejnou láskou k přírodě. Nedávno jsem otevřel časopis, který na úvodních barevných stránkách dokumentuje tohle šílenství.Stovky panelů a uprostřed nepatrný ostrůvek hnědé země s kousíčkem zelené trávy. A na druhém snímku modře levandulový jih Francie, kde na 70 hektarech nádherné krajiny je farma se 113 tisíci také modrých solárních škaredů. Je smutné, když místo obilných a řepných lánů i sadů vyrůstají víc ty solární.

Zaznělo v pořadu Nedělní káva a Ohlédnutí přes rameno na ČRo Hradec Králové
Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.