Vladimír Dlouhý: Chci věřit, že se blížíme evropskému průměru. Musíme si klást dvě otázky

31.03.2015 20:31

Prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý komentuje aktuální čísla týkající se HDP, která dnes vydal Český statistický úřad:

Vladimír Dlouhý: Chci věřit, že se blížíme evropskému průměru. Musíme si klást dvě otázky
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Česká ekonomika nadále roste, zhoršení o desetinu procentního bodu je kosmetická úprava. Rychlejší výdaje na konečnou spotřebu domácností jsou dobrou zprávou, stejně tak jako solidní růst soukromých investic.

Očekávaný roční růst mezi 2,5 a 3,0 % je o více než jeden procentní bod vyšší než očekávaný růst eurozóny a chci věřit, že jsme se vrátili na konvergenční trajektorii, kdy v čase sbližujeme českou ekonomickou úroveň s evropským průměrem. Je to rovněž odpověď příliš zavilým kritikům politiky ČNB.

Otevřené otázky, které si nad těmito čísly musíme klást, jsou dvě:

1. Jak robustní je tento růst, tedy jak moc je česká ekonomika zranitelná vůči i třeba menším vnějším šokům (které v eurozóně vskutku zatím nemůžeme vyloučit).

2. Růst pod 3 % ročně je stále velmi nízký k tomu, abychom viděli rychlejší sbližování naší ekonomické úrovně s vyspělými zeměmi, a tedy jaká hospodářská politika dostane naší ekonomiku na dlouhodobě rychlejší růstovou dráhu. Jsou ona tři procenta limitem, maximem, který lze vůbec v našem teritoriu očekávat?

Vladimír Dlouhý

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hospodářská komora

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.