Vladimír Pelc: Boj proti korupci dobojován

06.07.2016 14:59

Každá politická strana, zejména ta, která je u moci, se zaklíná bojem proti korupci. Přitom takové bojové vyhlášení je blbost. Korupce totiž bují především v nejvyšších patrech politiky. A politické strany u moci přece nebudou bojovat samy proti sobě. A už vůbec to nedovolí někomu jinému. Třeba policii.

Vladimír Pelc: Boj proti korupci dobojován
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

K poslednímu červnu t. r. byl formou reorganizace sloučen Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ; tzv. protimafiánský útvar) s Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK SKPV či zkráceně ÚOKFK; známý též jako protikorupční útvar či protikorupční policie) do jednotné Národní centrály boje proti organizovanému zločinu. Neplánovaně, náhle. V dlouhodobé koncepci o činnosti policie se o žádném slučování nedočteme. Smysl tzv. reorganizace nevysvětlil nikdo, a už vůbec ne policejní prezident Tomáš Tuhý ani ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Na protest proti uvedené reorganizaci od policie odešel šéf ÚOOZ Robert Šlachta.

U nás máme perfektně vypracované postupy zametení průšvihů (píšu to slušně) pod koberec: Reorganizace figuruje na jednom z předních míst; pak máme k použití třeba ještě utvoření vyšetřovací komise, která místo vyšetření je určena k zamlžení a zakrytí průšvihu.

Nikdy se nedovíme všechny relevantní informace o důvodech této nakvap provedené policejní reorganizace. Můžeme si však z informací dostupných, z jednání protagonistů, reorganizátorů i reorganizovaných, počínání rozličných politiků ad. vytvořit kvalifikovaný dojem o podstatě této záležitosti. Ten můj dojem je jednoznačný: plukovník Robert Šlachta jako ředitel ÚOOZ (a jeho parta) se svým vyšetřováním nebezpečně přiblížil Strakově akademii a jejím lobbyistickým vazbám. A tak musel být R. Šlachta zlikvidován; zatím jenom profesně, což pro začátek stačí, že.

30. červen 2016 vstoupil do historie. Bude slaven jako Národní den boje proti korupci. Tento den od policie odešel ředitel ÚOOZ plk. Robert Šlachta. Konečně. Neboť po tomto dni již korupce neexistuje. A běda tomu policistovi, který by chtěl korupci, která je šťavnatá především v nejvyšších vládních a politických patrech, protože tam se rozhoduje o miliardových obnosech, vyšetřovat. Dopadne jako Šlachta: Bude reorganizován; česky – profesně zlikvidován. Důkladně a definitivně. Po 30. červnu 2016 se všichni policejní plukovníci, natož šarže nižší, budou úzkostlivě držet zásady safety first. Půjde jim, pochopitelně, především o bezpečnosti jejich, nikoli občanů, veřejných rozpočtů atp.

Ale vážně – kladu si otázku, zda je z takové situace východisko? Aktuálně není, perspektivně snad jediné. Totiž že se k moci v příštím čase dostane jiná politická parta, o jejíž mravopočestnosti si iluze dělat nemusíme, avšak která s tou partou předchozí zamete. A přičinliví plukovníci, držící se zásady safety first, zavřou své poznámkové bloky, do nichž si doposud zapisovali korupční prohřešky minulých opozičníků, a otevřou bloky nové, do kterých si pečlivě zapisovali korupční prohřešky dosavadních vládnoucích. No a po čase se to bude zase všechno opakovat.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…