Vladimír Pelc: Místo pietního aktu politická provokace

21.08.2018 21:35

Sleduji přímý přenos z kladení věnců před budovou Českého rozhlasu. Má jít o pietní akt, připomenutí historických událostí a jejich obětí z doby před padesáti lety. A významu těch událostí a tehdejších činů pro současnost. A budoucnost. Místo pietní nerušenosti však slyším převážně pískot, řev. Někteří řečníci ani nemohou promluvit.

Vladimír Pelc: Místo pietního aktu politická provokace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pietní akt k 50. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy u budovy Českého rozhlasu doprovázely protesty proti vládě premiéra Andreje Babiše

Svůj projev nemohli v klidu přednést předseda vlády Andrej Babiš ani předseda sněmovny Radek Vondráček. Mnoho shromážděných při jejich kladení věnců a zejména jejich projevech pískalo a křičelo svůj nesouhlas s tím, že na této veřejné pietní akci chtěli hovořit.

Radikální názory se radikálně vyjadřují ve volbách, především účastí v nich, a v čase mezivolebním kvalifikovaným, tedy odborně argumentovaným dozorem nad činností politiků; pískot a řev při pietním aktu není argument, s kvalifikací a odborností nemá společného nic.

Často se cituje Masarykova věta, že demokracie je diskuse; ovšem jeho myšlenka pokračuje, že totiž pravá diskuse je hovor mezi rovnými a to před celou veřejností. Jestliže dav nenechá člověka promluvit, nejde o rovný vztah – jde o totalitní jednání. Toho davu. Politické lůzy. Nic není častější příčinou pohrdání demokracií než neumožnit druhému vyslovit jeho názor jenom proto, že jde o názor odlišný. Ke konci svého projevu, který pro řev politické lůzy nebyl téměř slyšet, premiér Andrej Babiš řekl: Svoboda a demokracie je především to, že umím uznat, že má někdo právo na jiný názor a na jinou preferenci než já. Avšak to je právě to, co politická lůza uznat nechce, nemůže: Ona totiž chce totalitu. Protože jenom v totalitě budou platit jenom její názory. Ona chce překřičet jiné názory a zašlapat jejich nositele. Ona totiž prohrála minulé volby sněmovní a prezidentské. A prohrála je demokraticky, a to se přece neodpouští, že?

Poznámka na závěr: Zvláštní je, že když věnce kladl D. Herman a jeho parta, protestující diváci neprotestovali – a přitom by snad měli, vždyť D. Herman a jeho straničtí soudruzi z KDU-ČSL jsou pátou kolonou sudeťáků u nás a systematicky svým servilním vztahem k sudeto-neonaci organizacím politickou revanši landsmanšaftů podporují. A to si Herman ještě dovolil drzost – ukázat přihlížejícím svou rukou vítězné „V“. Politická lůza takovou politickou servilitu patrně schvaluje.

Vladimír Pelc

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 355. díl. Zákony a hloupost

8:11 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 355. díl. Zákony a hloupost

Minulý týden se kdosi pokusil zavraždit slovenského premiéra. To samo o sobě je sdostatek strašná zp…