Vladimír Ustyanovič: Jak se stát prezidentem aneb Kandidát, kterému je povoleno, co může říkat

12.11.2022 8:03 | Komentář

Nemám rád pejorativní označování, že někdo je loutkovodičem někoho. Petr Kolář stojí zpovzdálí za kandidaturou prezidentského kandidáta Petra Pavla. Vysvětlím proč zpovzdálí.

Vladimír Ustyanovič: Jak se stát prezidentem aneb Kandidát, kterému je povoleno, co může říkat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

V minulosti spolu založili platformu, nevím ani jak se pořádně jmenovala, buď to bylo Spolu drzejší, nebo Spolu silnější. Petr Kolář je součástí jedné z nejvýznamnějších právních a lobbistických firem v Spojených státech Squire Patton Boggs, která má mimo jiné pobočku také v Praze. Proto používám pojem zpovzdálí, aby kandidát na prezidenta nebyl spojen s libovolnou zájmovou skupinou a nespekulovalo se nedej Bože, že hájí cizí zájmy.

Velice mě zaujal výrok Petra Koláře, že generál Dwight Eisenhower jako voják byl úspěšným americkým prezidentem. Musím ale připomenout, jak armádní generál Ludvík Svoboda byl rovněž prezidentem Československé socialistické republiky. Tento skutečný hrdina, který prošel druhou světovou válkou, ať se to líbí, nebo ne všem historikům, byl loutkou v rukách totalitních mocipánů. Nechci srovnávat úlohu armádního generála Eisenhowera a armádního generála Ludvíka Svobody, ale znalosti obou pánů prezidentů s řízením státu by byly dle mého názoru pravděpodobně dosti podobné. Mohu pouze vypíchnout základní hodnoty a atributy řízení státu, kterými jsou detailní znalosti ekonomických procesů, perfektní znalost právního systému a jeho aplikace do zákonů a různých zákonných norem. Nyní se vrátím k meritu věci, a to jaký bude přínos vojáka ve funkci prezidenta. Československé vojenské školství bylo i západními mocnostmi uznávané jako jedno z nejlepších na světě a bylo srovnatelné například s americkou akademií ve West Pointu.

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí

Položme si zásadní otázku, co je cílem armády? Stavět, budovat, rozvíjet, tvořit nové hodnoty, stavět jaderné elektrárny, stavět přehrady, stavět sídliště? Odpověď je jednoduchá. Úkol armády je ničit, bořit, bombardovat, střílet, likvidovat živou sílu a techniku, vlastně bořit, ničit, vlastně všechno zničit, co je možné zničit, takže tato kvalifikace na prezidenta je spíše destruktivní, než konstruktivní. A nyní položím další zásadní otázku, má toto být hlavní kvalifikace budoucího prezidenta, který celý život pouze poslouchá, nebo plní rozkazy? Prezident by měl být perfektně kovaný v ekonomice, jako tomu bylo u našich dvou bývalých prezidentů. Prezident by měl vyjít, a nejen vyjít, ale i projít určitými politickými funkcemi, tím nemyslím ryze stranickými, ale například vědět, jak fungují samosprávy v krajích, městech a obcích, jinak bude hrát loutkové divadlo a bude odkázán na své loutkovodiče, kteří se budou hrdě nazývat poradci. Můžeme pouze spekulovat, zda je to neznalost, nebo touha pomoci, či absolutní sebestřednost, ppřípadně cizí zájem, nebo úmysl.

Jak jsem výše uvedl, prezident vytváří zahraniční politiku ruku v ruce s vládou a zastupuje stát navenek. Proto je pro mne nepochopitelné, jak mohl ministr zahraničí Jan Lipavský sdělit, že díky Evropské unii je v Evropě mír od roku 1945. Této zoufalé postavě, sedící na ministerstvu zahraničí, uniklo, že Evropská unie vznikla v roce 1993 a předtím to bylo Evropské společenství uhlí a oceli, poté Evropské hospodářské společenství. Z toho vyplývá, že na ministerských postech by měli sedět alespoň polointeligenti.

Závěr. Věřím, že umělecká fronta si vybere vždy svého favorita. Bude takzvaně za něj dýchat, protože z toho vždy měla profit. Vzpomenu jeden příklad, Marta Kubišová veřejně obdivovala předsedu ústředního výboru KSČ Alexandra Dubčeka. Umělci jsou plní emocí, ale je pravdou, že Pražské jaro bylo plné pozitivních emocí a většina obyvatel věřila, že západní země, zejména Spojené státy, nás v tom podpoří, což si mohl myslet pouze naivní trouba, protože na velmocenské šachovnici jsme byli pouze neutřený prach. Nakonec k zamyšlení, ne nadarmo se říká: "Dobré časy vychovávají hloupé lidi, hloupí lidé dělají špatné časy, špatné časy produkují silné lidi a silní lidé vytvářejí dobré časy." Bohužel, posledních třicet let jsme procházeli dobrými časy. Silné osobnosti nasazují vlastní kůži, budují firmy, zadlužují se, prostě nesou riziko svého podnikání. Většina z těchto podnikatelů měla vizi nejen jak svůj podnik rozšiřují, ale rovněž mají obrovskou zodpovědnost za pracovníky, které zaměstnávají, a nejsou to žádní političtí podnikatelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Přituhuje

11:34 Jiří Weigl: Přituhuje

Denní glosa Jiřího Weigla