Vladislav Černík: Vanish? Tak s tím opatrně...

30.09.2013 20:11

S tím se dá vyprat dočista do čista, že ani látka nezůstane, asi tak je možno odpovědět na Babišův článek: Tragický vtip…v Právu, či Babišovo vystoupení v Nědělní partii na Primě 22. 9. A.B. nám v něm v podstatě sděluje, že on není VéVé a stát, ten tak jen umí znárodňovat, a to prosperující společnosti. Opravdu nepovedená zkratka novinařícího A: Babiše, ba skoro nevkusná, když poblíž Babišova imperia, jiné již téměř vylepuje po Moravě parte, zatím jen na Paskov.

Vladislav Černík: Vanish? Tak s tím opatrně...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš předseda hnutí ANO

Ale stejnou mateřštinou hovořící pan generální z OKD (že by: Ober, Kde to De?) Fabián dodává, pokud by stát vytáhl prkenici a vysolil by pěkných pár na dřevo, tak můžeme pak dál provozovat sociální těžbu.

Privatizace zisků a socializace ztrát je motto podnikatelských partnerů pana Babiše.

Pan Babiš je některými brán jako příklad úspěšného selfmademana, který když má tu úspěšnou velkou firmu, tak proč by nemohl řídit i stát. Odpovím 2 věcmi:

  • sami jeho příznivci to (byť tzv. na druhý pohled) přiznávají slovy:
    …tuhletu paštiku bych si nekoupil.
    Pan Babiš pamatuje i dobu minulou, kdy za pár korun se mohlo jet třeba do Tater a na turu si vzít buď paštiku, nebo turistu. Pro ty narozené po r. 89 dodávám, to byl jedlý a levný salám, a z masa. Pro úplnost pro ty starší, přisvědčuji, že uherák se nedostal sice vždy a všude, ale i jiné produkty byly jedlé. A cenový rozdíl mezi těmi luxusnějšími a těmi běžnými byl podstatně menší než dnes mezi Agrofertem a třeba dánským či francouzským výrobkem.
  • k tomu lze dodat, že magnáti se domohli svých imperií za pomoci praktik, které připomínají leccos jiného, než onu férovou tržní soutěž:

      nepotismus, fordismus, berlusconizace…

A krom toho státy, mívají ve své ústavě řadu (byť podle některých: plevelných) slůvek o demokracii, a s tou se (podle mne) velcí ekonomičtí hráči, zvláště s tou ekonomickou demokracií (to není contradictio in adjecto, ale odborný termín pro ekonomické řízení, avšak neautoritářského typu) nepotkávali. Jakpak by nám tedy potencionální premiér Babiš, zvyklý na ryze direktivní řízení a bursovní machinace, asi naplňoval Ústavu, která pořád postrádá referendum, či komunikoval s parlamentní opozicí?
Prostě si nemyslím, že stát a lid (potažmo životní úroveň) by neměly být předmětem bursovních her.
Leccos z toho již občané tuší, ale přesto nemálo občanů-voličů považuje A. Babiše za úspěšného podnikatele, který by přece jen mohl „udělat“ něco se státem. Takže je třeba doříci na rovinu:

  • Jsou-li výrobky holdingu Agrofert tak kvalitní, proč nejsou prodávány v mezinárodních řetězcích na západ od našich hranic?
  • Jak to, že Agrofert a A. Babiš osobně, si nepoložili otázku, že v ČR může odbytově uspět jen s výrobky takového složení

Měl by manager s touto zakomponovanou brzdou coby politik vyvádět ČR z hospodářské krize, což je nemožné bez zvýšení životní úrovně obyvatel ČR?

A závěrem ještě jeden rozdíl mezi občanem Babišem a třeba jeho zaměstnanci. A. Babiš nyní dává nemalé prostředky ze svého ryze osobního zisku (podle něj), tedy z prostředků získaných na základě tzv. prvotního přerozdělování (podle učebnic ekonomie). Pokud p. Babišovi se nebude dařit, pak ale tyto prostředky mu budou chybět. A na živobytí, tím postižených zaměstnanců p. Babiše přidáme my všichni z našich daní formou dávek.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.