Vladislav Černík: Ve věci Miloše Zemana, Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše

06.05.2017 12:29

4. květen 2017 byl památným dnem ČR. Toho dne totiž přijel premiér Sobotka za prezidentem Zemanem na Hrad. Prezident totiž od B. Sobotky přijal něco, o čemž věděl, že mu premiér nepřivezl. To není scénka z natáčení Harryho Pottera, ale široce v autentických videích dokumentovaná reálie z dnešního Česka.

Vladislav Černík: Ve věci Miloše Zemana, Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka demisi nedoručil. Na Hradě to ovšem nevěděli, ceremoniál před kamerami uspořádali

Prezident pak hluboce uspokojen tím, že mi premier nepřivezl, 
to o čem veděl, tedy prezident, že mu premier doopravdy, ale dopravdy nedonesl, 
uspořádal virtuální ceremonial, který měl dodat realitu zdání, že něco již proběhlo, 
co ještě neproběhlo, byť proběhnout bude muset.

Řada diskutujících z různích sociálních sítí začla hned probírat, že ten Bohoušek je velký  popleta a že je tedy správné, že ho prezident takto zakacéřoval, jako žáčka, který si zaslouží tak trojku z mravů. Jenže uznávači prezidenta, co by kandidáta na další prezidentování (ke kterým také patřím) a kritici premiera (já tu kritiku jsem premierovi řekl tzv. zoči voči a ještě písemně) asi ani svého favorita neposlouchají pozorně, takže jim to, ta prezidentova slova zopakuji.

Prezident řekl, že v předvečer mu z premierova sekretariátu řekli, že premier se s ním bude bavit o demisi. Pak navázal, tedy prezident, že premier pak v den přijetí ráno v 7hod mu upřesnil, že s ním bude konsultovat podmínky demise. Což prezident ještě podtrhl tím, že v tu dobu řada lidí ještě spí. V čemž má pravdu, tedy prezident, nepochybně spala řada i prezidentových spolupracovníků, že nechali na Hradě protokolární výzdobu k demisi premiera, aniž by ji upravili pro účely konsultace a to politické, nikoliv třeba  kulinářské.

Prezident v té souvislosti jako odpovědnou jmenoval paní Bělu Hajnou, která však na Hradě nikdy nepracovala a pořád pracuje na Předsednictvu vlády.
Ale již nestačil dodat, že na Předsednictvu vlády nepracuje např. pan kancléř Mynář, tuším dosud bez prověrky. Prezident Zeman pak rychle odkráčel, protože tam stál dosud premiér Sobotka, který chtěl něco dodat na vysvětlenou, a to prezidentovi připadalo, že by pak premier nepůsobil jako Kůl v plotě. 

Prezident prostě byl státnicko-politicky uspokojen tím, že  v Česku od dob J. Fučíka po více než 70ti letech znovu navodil situaci, že
Zítra znamená již včera
a přijal onu demisi (tedy Sobotkovu), kterou mu premier Sobotka nepřinesl.

Rovněž Ústavní soud může zůstávat v klidu, bez obav, že by jej někdo tím obtěžoval, protože v procesu odvolávání a jmenování premiera je prezident ústavně nezodpovědný, 
takže ani sám pak na sebe nemusí vymýšlet nějakou amnestii.

Poté premier Sobotka vysvětlil jak se věci mají, tzv. že opravdu ale opravdu přijel na konsultaci a onu demisi přinese po návratu prezidenta Zemana z Činy.
Zřejmě premier Sobotka se dobře dovtípil, že prezident jeho demisi (tedy premierovu) nebude považovat, za demisi celé vlády, tak jak se to dělo dosud a jak to dosud jako ústavně konformní vykládá většina ústavních právníků.

Jak znám Miloše Zemana z dřívějška, tak chápu, že ho muselo dostatečně rozlítit, že premier Sobotka, kterého bral za nedostatečně důvtipného se se v této věci dostatečně dovtípil. Po tomto svém dovysvětlení premier Sobotka se odebral za prezidentem Zemanem ( a to již mimo kamery) a tam se definitvně nedohodli.

Prezident považuje za definitivně vyřízené, že premier Sobotka odchází z vlády a místopředseda Babiš zůstává, a to přesto, že ten Babiš de facto nějak vyšetřuje sám sebe v různých daňových kauzách

V televizi pak prezident dovysvětlil, že premierování nabídne asi min. Zaorálkovi za ČSSD, a pokud by to ten nepřijal, tak postupně někomu dalšímu, až to někdo přijme. V kapitalismu je lidí dost, byť funkcí je málo.

Takže zbývá jen navrhnout jmenování nějakého čestného premiera, který by tuto premierní, alias prekérní situaci zaštítil, zde člověka napadají různá  zvučná jména, jako americký Al Capone, český Mrázek či italský Berlusconi. Ostatně se jedná o podobnost čistě náhodnou, ani foneticky to nic nepřipomíná. Možná, že někteří škarohlídové by by mohli zmínit generální stávku, ale fandové těch, kteří makají aby bylo (jim) líp dobře vědí, že na to se nemajetní nemiliardáři a neoligarchové nezmůžou.

Ostatně řada politiků, kteří byli nominováni tam, kam je místopředseda vlády Babiš (ten v nedemisi) nechtěl, se již přesvědčila, že nějaký seznam se na ně vždycky najde. Ano i (H/h)radní složka se dá najít. Řada diskutérů na sítích již velkému Andrejovi vyjádřila svou důvěru a obdiv za imperium, které si pro sebe, ale ne pro ně, vybudoval. Doporučil bych  jejich Laudacia také dávat do složek a schraňovat, případně informovat Vatikán, neboť pro blahořečení se to může hodit. 

Ostatně najdětě mi nějaký další stát, kde nejlepším ministrem financí se stává ten, který kupuje nám  padáky, které skutečně padají a po něm tuto pomyslnou trofej pak převezme ten, který nám mj. prodával párky, které se víceméně obejdou i bez masa.
Ale ty nobelovky za ekonomii je pořád míjejí.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla