Vojtěch Kotecký: Šumavě fakt nepomůže zákopová válka

03.12.2013 17:31

Modravského starostu Antonína Schuberta by zajímalo, kde se vzala informace o plánu vyčlenit pro výstavbu v šumavském národním parku parcely, jež by postačovaly pro 7 000 nových domů. Pan starosta v článku, který poslal do Parlamentních listů, Prvních zpráv, Neviditelného psa a možná ještě někam, argumentuje, že po nich není poptávka.

Vojtěch Kotecký: Šumavě fakt nepomůže zákopová válka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní park Šumava

Na pravou míru

Takže: pozemky chystal bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) ve svém návrhu zákona o národním parku. Konkrétně podle přílohy č. 3 plocha národního parku, která je otevřena pro výstavbu (viz příloha č. 4, část B), má činit 7 700 000 metrů čtverečních. Pokud budeme počítat s velkorysým přídělem tisíc metrů na jednu parcelu, vychází z toho, že by šlo postavit až 7700 domů.

V některých případech to jsou dost divoké plány. Přeřazeny do zóny otevřené pro výstavbu měly být například pláně na jih od Filipovy Huti, tiché stráně nad Čeňkovou Pilou, tichá krajina u železniční zastávky v Novém Údolí nebo hektary a hektary luk kolem Strážného či Stožce nebo u silnice mezi Čeňkovou Pilou a Srním.

A pak tu máme velké developerské projekty v srdci národního parku, jako jsou lyžařské areály nad Jezerní slatí nebo uprostřed bukových a smrkových hvozdů na Hraničníku, s obřím parkovištěm v dolní části parku.

Chalupovi se tyto návrhy nepodařilo prosadit jenom proto, že se sněmovna krátce před jejich chystaným schvalováním rozpustila. Nestihl to pouze o několik týdnů.

Ale to neznamená, že by to zájemci o výstavbu malebné šumavské krajině vzdali. Kontroverzní pražský podnikatel František Talián, který podle Mf DNES „je považován za největšího vlastníka pozemků v regionu“ a sám si říká „král Šumavy“, by prý národní park úplně zrušil. Není to nějaká obskurní postavička. Talián si pečlivě buduje politické kontakty: na vizitkách píše, že je poradcem senátora Tomáše Jirsy z ODS, a sponzoroval volební kampaň Miloše Zemana.

Řadě lidí na Šumavě tyhle plány také vadí.

Krajina nad zlato

Pan starosta také tvrdí, že Hnutí DUHA prý mlčí k návrhům na těžbu zlata na Šumavě.

Hm.

Můžeme samozřejmě vést filozofickou debatu o významu českého slova „mlčet“. Nicméně, jak si ledaskdo patrně ještě pamatuje:

Hnutí DUHA několik let pracovalo proti záměrům na těžbu zlata nedaleko Kašperských Hor. Připravovali jsme expertizy, připomínkovali povolovací řízení a pomáhali kašperskohorskému starostovi, proti kterému kanadská těžební společnost vedla osobní kampaň.

Navrhli jsme a prosadili paragraf horního zákona, který u nás úplně zakázal používat nebezpečnou technologii kyanidového loužení.

Sebrali jsme 10 000 podpisů pod petici, která požadovala zrušení projektu.

Když se plány loni opět objevily, obratem jsme intervenovali u ministra životního prostředí, požadovali jejich zamítnutí, vyjadřovali se k nim v novinách i televizi a připomínkovali návrh nové surovinové politiky, který je podporoval.

Zbytečné spory

Samozřejmě, že pan starosta Schubert tohle dobře ví. Samozřejmě četl Chalupův návrh zákona o národním parku. A samozřejmě ví, co si Hnutí DUHA myslí o těžbě zlata v sousedství národního parku.

Proto vůbec nechápu, proč to dělá.

Proč pan starosta proti sobě úplně zbytečně staví ochránce přírody a lidi ze Šumavy dokonce i ve věcech, na kterých by se mohli dobře shodnout?

Potřebujeme nový zákon o národním parku, který zajistí ochranu horské přírody – kvůli které sem každoročně jezdí statisíce turistů – i prosperitu horských obcí. Pokud zákon má mít smysl, musí se všechny strany dohodnout na nějakém kompromisu. Proto potřebujeme poklidnou, věcnou a praktickou rozpravu o Šumavě. A potřebujeme spolupracovat na věcech, kde máme stejný názor.

Komu by tato debata (a případná dohoda mezí obcemi a ochránci přírody) vadila, si můžeme spočítat na prstech jedné ruky.

Každopádně zbytečné výpady a zbytečné konflikty k ní skutečně nepomohou.

Vojtěch Kotecký
Autor je programový ředitel Hnutí DUHA, české ekologické organizace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: hnutiduha.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…