Výzva ke skutečnému vyšetření Čapího hnízda

04.04.2017 19:15

Úvodní poznámka autora: V roce 2015 bylo podáno trestní oznámení ve věci podezření na dotační podvod v projektu farmy Čapí hnízdo.

Výzva ke skutečnému vyšetření Čapího hnízda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Farma Čapí hnízdo

Nevíme, kdo oznámení podal, nicméně díky informacím z veřejných zdrojů bylo jasné, že je věc odůvodněná. Ve zkratce: obrovský koncern Agrofert vyčlenil Farmu Čapí hnízdo formálně ze svého majetku a později, po získání dotace pro malé a střední firmy, se tato "malá firma" do holdingu zase vrátila.

Řeklo by se, že to bude celkem jednoduchý případ, celkem rychle padne základní informace, k čemu vyšetřování vede, zda padne obvinění nebo bude věc odložena. Bývá to běžně v řádu měsíců. Ale toto není běžný případ. Dotýká se totiž aktuálně nejmocnějšího muže v našem státě, Andreje Babiše. A možná proto se po dalším prodloužení bude případ táhnout přes dva roky. Vyšetřování bylo prodlouženo nejdříve o tři měsíce a nyní ještě o 6 měsíců.

Pomalu ztrácíme víru v právní stát, který by měl fungovat i pro nejmocnější. Také z toho důvodu jsem ve věci připojil oznámení i pod svým jménem (ZDE)

Pokud se chcete přidat přímo k oznámení, napište mi prosím do zpráv, abych o tom věděl. Postup, jak se připojit: je třeba se odkázat na číslo jednací (sdělím vám ve zprávě), napsat důvod, proč se přidáváte a případně zda chcete být také informováni o případu (+adresa). Nejrychlejší nyní je se připojit elektronicky k níže formulované výzvě vyplněním formuláře Petice24 a stiskem tlačítka "Podepsat tuto petici". Zde je znění výzvy adresované na Vrchní státní zastupitelství, které má nově nad případem dohled (dozoruje ho Městské státní zastupitelství v Praze):

Výzva vrchní státní zástupkyni JUDr. Lence Bradáčové, Ph.D.:
Vážená paní doktorko, hlásíme se ke znění přiloženého trestního oznámení a vyzýváme Vás: Prosím, využijte Váš dohled v tomto dlouho trvajícím případu k tomu, aby byl co nejrychleji a nejkvalitněji doveden k rozhodnutí. To snad pomůže vrátit základní důvěru v právní systém naší republiky. Je to nezbytné pro fungování naší demokracie. Pokud nejmocnější budou před zodpovědností chráněni, demokracie u nás těžko může přežívat a zamíříme spíše někam do období "mečiarismu", které panovalo na Slovensku nebo ještě k horším koncům, k totalitě.

Celý Text trestního oznámenínajdete ZDE

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.