Zbyněk Fiala: Český průmysl ve stínu aut na baterky

06.08.2019 16:16

Poptávka po českém průmyslu klesá, nové zakázky na motorová vozidla jsou podle ČSÚ skoro o desetinu nižší než před rokem.

Zbyněk Fiala: Český průmysl ve stínu aut na baterky
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Zbyněk Fiala

Čerstvé statistiky o průmyslové výrobě v červnu berme jako varování, že svět se opravdu, ale opravdu hodně mění, i když si to mnozí z nás nepřejí. Meziroční pokles průmyslové výroby po očištění od vlivu rozdílného počtu pracovních dnů činil 3,8 procenta, a to je opravdu hodně. V brzdu se mění někdejší tahoun, automobilový průmysl, který klesal o 7,9 procenta. A když vidíme také informaci o poklesu nových zakázek na auta o 8,9 procenta oproti loňskému červnu, musíme si to dát dohromady se zprávami o zásadní změně nálad na automobilovém trhu, ke které došlo prakticky během jediného roku.

ZDE

Auta s dieselem už jsou vnímána jen jako krátkodobá investice, jen pro ty, kdo jezdí furt a auto v krátké době bezpečně zničí, takže jim nebude vadit, že už je nebude možné za rozumnou cenu prodat. Mění se také pohled na elektrická auta, zejména ta, která jsou určena pro pojíždění po městě a nevyžadují dlouhý dojezd. Poptávku ve světě usměrňuje vyhlídka, že s jiným autem vás za pár let do některých velkých městských center ani nepustí.

Česká auta na tom nejsou sama, agentura Bloomberg píše o propadu celého evropského prodeje, který začal už v květnu. Třeba německý Daimler, který měl v květnu prodeje o 7,9 procenta nižší než před rokem, zároveň zaznamenal devátý pokles za posledních deset měsíců. Za hodně může pokles poptávky v Číně, která je teď ve vytlačování emisí z měst velice radikální.

Evropské obavy z návratu recese brzdí velké výdaje domácností, takže nemusí jít jen o auta. V pozadí té obavy z recese je rozpad světového obchodu vyvolaný americkým násilným vynucováním nerovných podmínek prostřednictvím cel a sankcí. Na evropská auta ještě neudeřila slibovaná americká dovozní cla ve výši 25 procent, ale i bez toho hledí vstříc nasycení trhu a doběhu životnosti stávajících technologií.

Celý světový automobilový průmysl čeká v dohledné budoucnosti stagnace nebo pokles prodejů, soudí Jeff Schuster z vedoucí světové prognostické agentury LMC Automotive.

ZDE

Vyspělé trhy v Západní Evropě (to se nepochybně týká prostřednictvím VW i ČR), USA, Japonsku a Jižní Koreji budou podle tohoto zdroje pravděpodobně snižovat výrobu po nejbližších pět až sedm let. Pokud budou na trhu nějaké změny, budou pocházet od „vysoce volatilních“ zemí Brazílie, Ruska, Indie, Turecka a Číny, které teď táhnou světový trh.

Jeff Schuster očekává letošní pokles světového prodeje aut o 2,6 procenta, ale pak máme značný předstih. Po roce 2025 už bychom se mohli vrátit k mírným růstům prodejů o 2 procenta, ale důležitá je otázka – prodejů čeho? Je jasné, že důsledkem zpřísnění regulace emisí to bude muset být stále větší podíl elektrifikovaných aut.

Mimochodem, 60 procent všech světových prodejů elektrických aut v roce 2018 se odehrálo v Číně (bylo to 770 tisíc vozů). Jak Schuster připomíná, roku 2030 tam chtějí prodávat 6,4 milionu elektrických aut. V Evropě se dá očekávat podobný průběh. Jistě, uzavírá prgnostik, je tu problém cen a infrastruktury. Lidé také musí získat k nové technice důvěru.

K tomu lze jen dodat, že tam, kde se rychleji zvládne problém cen a infrastruktury a kde se vytvoří příznivější podmínky pro poptávku po elektrických autech, budou mít taky jiné statistiky z průmyslové výroby, než jsou ty aktuální české.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.