Zbyněk Fiala: Čí jsou to prachy?

17.06.2013 10:06

Obhájci Rittiga i Janouška říkají, že desítky milionů korun a desítky kilogramů zlata, které byly zabavené při čtvrteční razii, nejsou jejich klientů. Opravdu nejsou? A čí potom jsou? To je otázka, která se horečně probírá v politických kruzích.

Zbyněk Fiala: Čí jsou to prachy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Mnozí by také rádi věděli, co řekl generál Milan Kovanda, který jako jediný z obviněných neskončil ve vazbě. Přiznal vinu. Ale co konkrétně? Na co se přišlo?

Jak daleko to sahá? Nikdo neví. Proto i představitelé vládní koalice mluví velmi mlhavě o tom, jak se rozhodnou ve věci budoucnosti vlády, neboť „situace se mění každou minutou“.

Zneužití Vojenského zpravodajství nejbližším okolím premiéra ke sledování soukromých osob, které nepředstavují bezpečnostní hrozbu pro republiku, zafungovalo jako bumerang a představuje osobní hrozbu pro premiéra, vládu i spoustu lidí z horních pater, protože vytvořilo škvíru, kterou lze nahlížet do kuchyně nejvyšší politiky. Nejhorší je, že se u toho našly ty prachy. K čemu patří? Nasazení zpravodajců, banální románek, je zastíněno něčím, co už se nedá žádnou horlivostí ani popleteností zamluvit. Jakmile prachy najdou majitele, stanou se akademickými plky všechny úvahy o tom, co jsou a nejsou přijatelné obchody v politice.

Také v nedělní škole u Václava Moravce, kde se rozvíjely obecnější úvahy o mravnosti v politice, debata vázla. Chyběly informace, které by osvětlily, z jakých příjmů pocházejí ty zabavené prachy? Byly zdaněny? Jsou někomu přislíbeny? Byly jen na cestě? Byly to ty naše? Našly se u nich nějaké papíry? Je jasné, kdo o nich dokáže poutavě vyprávět? To mnohým ještě pár dní nedá spát.

Mluvilo se tedy aspoň o tom, o čem se mluvit mohlo. Ministr průmyslu a ochodu Martin Kuba (ODS) uvedl, že je konzervativec, protože lidi jsou pořád stejní a on si o tom nedělá iluze. Obchody se dělaly vždycky. Tři rebelové, kteří teď sedí ve vazbě, nechtěli položit vládu, tak šli od toho a strana se o ně postarala. Co je na tom divného? Čím se to liší od Vladimíra Špidly, který odstoupil a vystřídal za to v Bruselu stávajícího českého eurokomisaře Pavla Teličku?

Bohuslav Sobotka (ČSSD) srovnání odmítl. Špidla tenkrát podstoupil hlasování strany, které prohrál a přestal být předsedou i premiérem, bez jakýchkoliv podmínek. Tři rebelové ODS naopak jasně říkali, že nepodpoří církevní restituce, druhý pilíř, ani zvýšení DPH. Že jsou proti daní, přestože s ním vláda spojila hlasování o důvěře. Byli jasně rozhodnuti. A pak si to najednou rozmysleli, zvýšení daní jim přestalo vadit a vzdali se mandátu výměnou za posty.

Vojtěch Filip (KSČM) míní, že se obešel suverén – lid. Žádná z koaličních stran neměla ve svém volebním programu církevní restituce v tom rozsahu, jak byly přijaty.

Vít Bárta (VV) vytáhl i jinou historku. Připomněl, že Karolína Peake se přichýlila k vládě se svým skrovným lidem, přestože předtím se podílela na rozhodnutí Věcí veřejných, že všichni ministři této strany z vlády odejdou. Podle Bárty změnila svůj názor (stejně jako Josef Dobeš) po nočním jednání s Martinem Kubou a Janou Nagyovou. Peake tuto interpretaci odmítá.

Bártovi zase připomněli sociální případy z jeho vlastní strany.

Debata se pak přesunula do zvažování - kde je hranice? Škoda, že nikdo nenabídl úvahu, že vláda by se neměla hnát do návrhů, pro které nemá ve sněmovně, a dokonce ani ve vlastní partaji, dostatečnou podporu. Pak to vypadá, jako kdyby rozhodoval někdo, pro koho nejsou názory vlastní partaje i sněmovny ničím důležitým.

Teoretické úvahy však problém příliš neposunuly. Myslet znamená houby vědět, jak praví lidová moudrost. A nejhorší je, když se neví, co se ví. Tedy, když my nevíme, co vědí oni. Například – Vojenské zpravodajství se skutečně nechalo svést na cestu hříchu jen jednorázově, a jen kvůli zmírnění hormonálního neklidu premiéra a usnadnění rozvodu?

Bárta vyzval ke svolání sněmovní komise pro zpravodajské služby. Mluvil o tom už ve čtvrtek ve sněmovně, a teď to zopakoval i v Otázkách Václava Moravce. Komise by si mohla předvolat generála Kovandu, když je nakonec na svobodě.

Bárta má však otázky, které jdou dále, než naznačuje stávající aféra. Zmínil vyšetřování případu letadel CASA. Připomněl, jak byl znevěrohodněn klíčový svědek, vojenský pilot Karel Daňhel. Hodilo se na něj, že znásilnil školačku. Školačka pak žalobu odvolala, prý ji k tvrzení o znásilnění dotlačili policisté, aby mohli vznést obvinění. Kdo to vymyslel? Zpravodajství MF Dnes, ze kterého to přejímám, nabízí to nejhorší:

"Jedná se o provokaci vojenského zpravodajství, aby byl jako svědek v kauze CASA diskreditován,“ nepochybuje Daňhelova obhájkyně Lucie Hrdá. „Nevím, z jakého důvodu státní zastupitelství akceptovalo tuto formu denunciace. Pro obhajobu je to situace, která by v demokratické společnosti neměla nastat, aby si vojenské zpravodajství zařídilo trestní stíhání," řekla. Daňhel byl u soudu osvobozen, ale jen v prvním kole, státní zástupce se namístě odvolal.

Také Daňhel podle MF Dnes spojuje své stíhání s kauzou letounů Casa. Jako expert na vojenskou techniku zpracovával na generálním štábu posudky k nákupu letadel a později zveřejnil, jak na nákup tlačili politici a úředníci ministerstva obrany. U soudu uvedl, že ho sledovala a stále sleduje vojenská zpravodajská služba. Policie školačku kontaktovala na základě poznatků z tajného zdroje.

(http://zpravy.idnes.cz/soud-rozhodl-v-kauze-pilota-karla-danhela-f1e-/krimi.aspx?c=A130430_100348_krimi_cen)

Byla to hezká debata, jak si všichni krátili dlouhou chvíli, než se zase něco nového provalí.

Nenašla se ani odpověď na to, zda ODS podporuje Petra Nečase. Páteční výkonná rada ODS tuto podporu po bouřlivé debatě vyslovila.

„To bylo v pátek večer,“ zmírnil v neděli jednoznačnost informace Martin Kuba.

Měli bychom jim to usnadnit.

Můžeme podpisovat petici za rozpuštění Poslanecké sněmovny, která je i s podpisovým archem ke stažení zde: http://www.proalt.cz/wp-content/uploads/2013/06/Petice_Necas.pdf

Jak uvádí, vzhledem ke skandálnímu chování premiéra Nečase při „vysvětlování“ událostí spojených se zásahem ÚOOZ na Úřadu vlády ČR, je potřeba, abychom dali veřejně najevo svůj nesouhlas. Musíme jasně říci, že takového premiéra nechceme.

Vedle toho můžeme vyjádřit svůj hlas na Demonstraci, která se uskuteční v úterý 18. 6. od 17:00 na pražském Klárově (poblíž Úřadu vlády).

http://www.proalt.cz/wp-content/uploads/2013/06/NecasA4.pdf

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.