Zbyněk Fiala: Dluh a malá domů

29.03.2012 17:00

Z vynikající analýzy Vývoje ekonomiky České republiky 1. až 4. čtvrtletí 2011, pravidelného výstupu Českého statistického úřadu, který připravila Drahomíra Dubská, doporučuji zvláštní pozornosti následující větu z kapitoly Vnější ekonomické vztahy

Zbyněk Fiala: Dluh a malá domů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

„V roce 2010 nakoupili zahraniční portfolioví investoři dluhových cenných papírů (především dluhopisů českého státu) v čistém vyjádření za 143 mld. korun, v roce 2011 jen 19,8 mld.“

Co znamená obrovský pokles zájmu o české státní dluhopisy, kterého jsme byli svědky v roce 2011? Vzpomeňte si, jak se ministr financí Miroslav Kalousek chlubil, že tyto dluhopisy prodával za mimořádně nízké úrokové výnosy. Venku je nechtějí, doma se o ně mohou poprat. Jaká byla motivace? Neznamená to, že česká vláda je vazalem české finanční oligarchie, protože o její odpudivou hospodářskou politiku není v zahraničí zájem?

Domácí výnosy jiného typu (správa církevních restitucí, správa druhého pilíře penzijního systému, zdravotní pojištění, správa studentských půjček, různé „informační služby“ podle vzoru IZIP nebo Opencard, stavba tunelů a privatizace Budvaru, drah, pošty a bůhvíčeho ještě, výnosy z exekucí, bankrotů a hazardu) mohou být dostatečnou kompenzací za vstřícnost domácích subjektů vládním potřebám.

Míru přitažlivosti vládní hospodářské politiky lze doložit i zjištěním (které je uvedeno na stejné stránce zmíněné analýzy), že příliv přímých zahraničních investic ve výši 95,6 mld. korun byl meziročně o pětinu nižší a podstatně slabší než průměr posledních sedmi let (147 mld. korun).

Jednoznačnou visačkou kvality české hospodářské politiky je pak i fakt, že ČR má sice stále nejnižší míru státního zadlužení mezi sousedy (protože nástup pravice 2006 startoval ze stabilních z 29 % HDP), ale nikoliv nejvyšší hospodářský růst, jak bývalo zvykem. Nelze přehlédnout, že růst je naopak nejnižší. Ve 3. i 4. čtvrtletí se HDP ČR nepatrně snížil proti předchozímu období o 0,1 %, což přinejmenším zavání recesí.

„Významný vliv na útlum hospodářství ČR měly domácí podmínky,“ konstatuje i Dubská. „Na ztrátu meziročního tempa HDP a jeho pokles v mezikvartálním srovnání působily vnitřní příčiny - výdaje na konečnou spotřebu i tvorba hrubého kapitálu reálně meziročně zeslábly.“

Evropská ekonomika rostla ve 3. i 4. čtvrtletí rychleji. „HDP Německa, určující svou vahou významně směr růstu v Evropě, rostl oproti ČR i EU 27 razantněji, když i tam bylo zpomalení více než poloviční (ze silných +4,6 % a +2,9 % z první poloviny roku na +2,7 % a 2 % ve zbylých dvou čtvrtletích).“

To jsou meziroční údaje. Když porovnáváme jednotlivá čtvrtletí, to poslední už bylo také na cestě z kopce. „HDP Evropské unie … ve 4. čtvrtletí významněji klesl (-0,3 %) stahován poklesem velkých ekonomik (Itálie -0,7 %, Velká Británie -0,2 %, Německo -0,2 %).“

Vidíme i další důležité české trendy. Jeden představuje rostoucí závislost na vývozu automobilů (jejich podíl v roce 2011 činí už 8,6 procenta). Druhý pak představuje jiná položka zahraničního obchodu, která je větší než vývoz aut a jejich dílů. Je jí dovoz z Číny. Podíl zboží importovaného z Číny na celkovém dovozu do ČR stoupl na 12,5 %. Vytlačování domácí produkce dovozem pomáhá trendové posilování koruny- za období 2004 až 2011 koruna posílila k euru o 22,9 % a k dolaru dokonce o 31,2 %. To je třetí trend.

Trendové posilování české měny bychom nemuseli hodnotit jen negativně, mohlo mít velice pozitivní efekt, pokud by bylo zdrojem modernizační impulzu. Pokud bychom tedy za stejné množství zboží dovezli víc moderních technologických investic. Jenže tak to není.

Klesající příliv zahraničních investic v korunovém vyjádření naznačuje, že ceny investičních dovozů sice klesají, ale přesto přísun technologií stagnuje nebo jich spíš ubývá. Investice do fixního kapitálu stagnují nebo klesají („Tvorba hrubého kapitálu byla proti roku 2010 nižší o 1,6 %, samotné investice o 1,2 %.“) a vlastně se lijí jenom do předraženého a hrbolatého betonu.

„I když zahraniční obchod stál v roce 2011 pouze sám za meziročním růstem HDP, proti roku 2010 jeho tempa oslabila. Zejména v případě dovozu, jehož výrazné zpomalení stvrdilo útlum české ekonomiky (v roce 2010 byla dynamika dovozů i vývozů fakticky stejná),“ upozorňuje Dubská. A to třeba dovoz ropy a plynu teoreticky vzrostl o 40 miliard korun, ale fakticky (v tunách) klesl, protože růst cen byl rychlejší než posilování koruny.

Takže stejným tempem, jak roste cena ropy, roste taky naše závislost na vývozu automobilů. České zboží je vytlačováno levnými dovozy. Zahraniční finance už stáhly roletu. Doma se to řeší telefonáty „na malej“. Kdo může, ať se nadýchne, voda stoupá.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla