Zbyněk Fiala: Váš iPhone má cizí oko

13.02.2019 7:33

Kdo není proti Huawei, je proti nám, přijel připomenout východoevropským spojencům americký ministr zahraničních věcí Mike Pompeo. Světová telekomunikační válka o 5G tak vstupuje do horké fáze, protože v nejbližších dvou letech může být rozhodnuto. Nejde jen o kšeft, jde i o kontrolu.

Zbyněk Fiala: Váš iPhone má cizí oko
Foto: Archiv autora
Popisek: Zbyněk Fiala, žurnalista, v minulosti dlouholetý šéfredaktor časopisu Ekonom.

Agentura Reuters získala unikátní svědectví od skupiny bývalých operativců americké zpravodajské služby NSA, kteří ve službách arabských monarchů napichovali iPhony politických odpůrců. Hlavní zpráva zní: Když máte nástroj Karma a je to iPhone, napíchnutí není problém. Na Androidu nefunguje. A jak víme z jiných svědectví, u čínského Huawei nelze najít vrátka, kudy by se tam vlezlo. To je jednou z jeho obzvlášť nebezpečných vlastností.

Karma je velice šikovný špiclovací nástroj. Mezi lety 2016 a 2017 byl použit k vytažení fotek, mailů, textovek a lokalizačních informací z bezpočtu cizích iPhonů. Stačilo použít cílové číslo nebo mailovou adresu, a zbytek už šel automaticky, server si to natáhl sám. Sledovaný nešťastník ani nemusel klepnout na podstrčený link. Karma však má i slabiny, nefunguje na Adroidu a neumí zachytit hlasovou komunikaci. Umí však skrytě sklízet hesla, což taky není k zahození.

Hlavní svědectví poskytla Lori Stroudová, která předtím působila v Národní bezpečnostní službě Spojených států (NSA). Vzpomíná na nadšení, když uviděla Karmu poprvé. Bylo to prý něco jako druhé vánoce. Reprodukuje slova jednoho z náčelníků: „Tady máte tu úžasnou vychytávku, kterou jsme právě koupili, a teď vytáhněte dlouhý seznam cílů s iPhonem v kapse.“

Tyto nástroje, které mohou sledovat stovky cílů současně jsou podle veteránů kybernetické války, se kterými mluvili reportéři Reuters, velice vyhledávané. I docela vzácné, byť nikoliv absolutně. Vyrobit je dokážou v desítce zemí, především v Rusku, Číně, Spojených státech a v zemích jejich spojenců, říká bývalý šéf kybernetické bezpečnosti Bílého domu z časů Obamy.

Jestli Karma funguje dodnes není jasné. Po bezpečnostních aktualizacích operačního systému, které Apple rozesílal do iPhonů roku 2017, začala ztrácet účinnost, konstatují lidé, kteří Karmu používali v hákovací jednotce s názvem Raven. Její příběh a příběh vlastního hákování byl nyní zveřejněn v obsáhlých příspěvcích investigativců agentury Reuters. (ZDE)

Poselství ministra Pompea zní, že kdo neodmítne Huawei, ať nepočítá s USA. Pokud se Číňan neskloní, má smůlu, shrnuli tedy problém ve Washingtonu. Což však neznamená, že to nemůže dopadnout i opačně.

Dynamiku oboru zachycuje prosincová zpráva Mezinárodní telekomunikační unie ITU o vývoji informační společnosti. První věc, letí to strašně rychle. Přesun příjmů od hlasové k datové komunikaci nastal během několika málo let. Mezi lety 2014 a 2016 klesly světové tržby za hlas o čtvrtinu, zatímco tržby za data o stejné procento vzrostly. Podíly ovšem říkají málo o absolutních číslech, proto je nutné dodat, že na tomto přesunu vydělaly telekomunikační společnosti v asijsko-pacifické oblasti a USA s Kanadou, zatímco všude jinde zchudly.

Asijsko-pacifická oblast je příliš široký pojem, proto je lepší dodat, že 70 procent tohoto přírůstku příjmů se vztahuje na Čínu. Čínské tržby za mobilní komunikaci dosahovaly roku 2016 – vlastně už docela dávno – polovinu tržeb USA a byly srovnatelné s evropskými čísly, pokud je podle některých odhadů dokonce nepřekonaly. A jestliže tohle se odehrálo v bezprostřední minulosti, nejbližší budoucnost musí být napínavá. Zmíněná zpráva konstatuje, že celý čínský mobilní ekosystém už se chystá na to, jak převezme vedoucí roli v zavádění sítí a služeb 5G. (ZDE)

Vedle evropské cesty amerického ministra zahraničních věcí Mika Pompea do Maďarska, Polska a Slovenska probíhá také návštěva amerického viceprezidenta Mika Pence na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Odehrává se – podle předložené výroční zprávy – v čase, kdy některé mocné vlády přestaly respektovat lidská práva („post-humanrights“). Ono se to ani dříve nebralo moc vážně (vešlo se tam humanitární bombardování), ale teď už je to pořádná pecka. Amerika je ochotna akceptovat tuto charakteristiku u Číny a Ruska, ale řada významných evropských partnerů, a zejména Němci, tam řadí i USA. Jestliže se má tento odér něčím přerazit, musí být Čína a Rusko o to nebezpečnější...

Další rozdávání karet proběhne na světovém kongresu GSMA v Barceloně, čtyřdenním oborovém setkání mobilní telekomunikace, kde už se bude mluvit konkrétně o příštích sítích 5G. Z čeho se mohou skládat, kdo to dovede, kdy to bude a kolik to může stát.

Navazuje bitva, která se odehraje v září v Budapešti na světové konferenci o rozdělení kmitočtů. World Radio Conference. To je klíčová akce Mezinárodní telekomunikační unie (ITU). Překlad zahraničního zdroje, který detailně popisuje, oč se bude jednat, přinesl už v závěru roku český portál Lupa:

„Bude se především opět debatovat o alokaci spektra v rámci 5G. ( Tam se musí rozštípnout strategický konflikt, protože ) USA a Čína zastávají opačné názory na to, jak by se k alokaci mělo přistupovat. Další státy se pak k jednotlivým stanoviskům připojují.

Zejména Spojené státy také kritizují to, že roste vliv Číny právě v organizacích jako 3GPP a ITU. Čína v loňském roce v rámci 57 vedoucích pozic v 3GPP obsadila 10 slotů.

Mnoho západních operátorů v neformálních hovorech vyjadřuje obavy, zda bude reálně možné budování 5G sítí financovat. Toho se ostatně obává i americká vláda. Množí se obavy, že tamní operátoři nezvládnou zemi pomocí 5G pokrýt jen tak, zatímco v Číně to půjde rychle. Očekává se, že Čína 5G sítě zprovozní do roku 2020. Na tomto velkém cíli se s trochou nadsázky podílí celý národ (firmy, vláda, akademický sektor), protože jde o součást strategických státních priorit.

Čína chce 5G nasadit jako první z toho důvodu, aby podpořila svoji pozici při alokaci spektra. Bude moci demonstrovat, že jí navrhované nízké frekvence jsou ideálním řešením za dobrou cenu. To pak může přesvědčit operátory z dalších zemí a tím pádem podpořit export 5G technologií z Číny.

A nejde čistě o výrobky Huawei. Na expanzi 5G se připravuje i řada dalších čínských podniků zabývajících se internetem věcí, umělou inteligencí a podobně. Pokud tedy v poslední době slyšíme o takzvané digitální hedvábné stezce, toto je její vrcholná varianta.“ (ZDE)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…