Zbyněk Fiala: Větrníky nahlodaly rating

08.11.2012 11:51

Ratingová agentury Moody´s odhodila někdejší bezstarostnost, se kterou posuzovala úvěrový rating tepelných elektráren, a zahrnula do kalkulací narůstající konkurencí obnovitelných zdrojů.

Zbyněk Fiala: Větrníky nahlodaly rating
Foto: Hans Štembera
Popisek: Větrné elektrárny

„Očekávaný růst podílu obnovitelných energií bude narušovat hodnotu úvěrového ratingu tepelných elektráren v krátkodobém i střednědobém výhledu,“ uvádí Moody´s v čerstvé zprávě o evropských energetických společnostech (European Utilities: Wind and Solar Power Will Continue to Erode Thermal Generators´Credit Quality).

http://www.moodys.com/research/Moodys-Wind-and-solar-power-will-continue-to-erode-thermal--PR_259122

Velké přírůstky obnovitelných zdrojů s poslední doby mají podle Moody´s „zásadní negativní vliv na ceny elektřiny a na konkurenceschopnost tepelných elektráren v Evropě“, shrnuje Scott Phillips, který působí ve štábu viceprezidenta pro analýzy skupiny pro finance infrastruktury. „Podnikatelský model společností, které byly až dosud považovány za stabilní, je velice narušen. Očekáváme, že trvale narůstající produkce obnovitelných zdrojů bude ovlivňovat „úvěruschopnost“ elektráren i nadále.“

Agentura si všímá skutečnosti, že řada států uvažuje o zavedení plateb za pohotovou kapacitu tepelných elektráren, aby zůstaly v síti. Obnovitelné zdroje typu větrníků a slunečníků mají kolísavý charakter a musí být v síti zálohovány. Vlády se však do plateb moc nehrnou, protože se obávají dalšího zvyšování nákladů pro spotřebitele. Pokud by se však pro něco takového rozhodly, úvěrovému ratingu tepelných elektráren by to pomohlo.

Evropská komise chce řešit bezpečnost a stabilitu dodávek elektřiny především větším propojením sítí a na stole je balíček opatření, kterými má být odstraněna další porce regulatorních, politických a finančních překážek. Větší propojenost sítí by přinesla i větší vyrovnanost cen, což by pomohlo úvěrovému ratingu v oblastech, kde byly dosud ceny elektřiny nižší, zatímco v zemích, kde jsou teď ceny vysoké, by to působilo negativně, konstatuje Moody´s.

Zajímavá je ta pasáž zprávy, která si všímá nového trendu v některých elektrárnách, a sice budování úložiště elektřiny. Například italská Terna – Rete Elettrica Nazionale S.p.A. vyčlenila miliardu euro na investice do baterií. Německý E.ON zase zahájil výstavbu vodíkové jednotky o výkonu 2 MW. Moody´s chladně kalkuluje, že tyto pokusy – byť jsou počáteční, malé a zatím prohibitivně drahé – mají potenciál dále snižovat cenu elektřiny ve špičce, a budou tedy zvyšovat konkurenceschopnost obnovitelných zdrojů. A dále snižovat úvěrový rating tepelných elektráren.

Dodejme, že totéž se dá říci i o samotném ratingu. Akcionáři tepelných elektráren mohou stát o jeho zvýšení, ale na spotřebitele to dopadne negativně…

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.