Zbyněk Klíč: Fiala, Zahradil, Kupka, Svoboda, Vystrčil a… ?

18.01.2014 7:31

Před několika týdny jsem na web Pravého břehu napsal článek, který obecně vymezoval kritéria, která by podle mého názoru měli splňovat členové vedení ODS, aby strana působila jednotně, důvěryhodně a měla šanci na opětovný vzestup. Za tu dobu se jména vytříbila a je tedy načase poctivě říci, koho bych si na uvedených funkcích (a kompetencích) představoval.

Zbyněk Klíč: Fiala, Zahradil, Kupka, Svoboda, Vystrčil a… ?
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Propagační předměty ODS

Nejlepším kandidátem na předsedu jsem již tehdy označil Petra Fialu. Podle mého názoru reprezentuje to nejlepší, co může ODS na nejvyšší stranický post nabídnout. Erudovaný, poctivý, ale zároveň názorově konzistentní a vyhraněný a intelektuálně zdatný s bohatou profesní minulostí jsou vlastnosti, které by měl budoucí předseda mít. Nejčastěji je Petru Fialovi vyčítána absence charismatu, soudím však, že jde o omyl. Někdejší rektor Masarykovy univerzity nemusí přesvědčovat voliče burácivými výroky a plamennými projevy, ale chladnou analýzou a bystrým úsudkem. Petr Fiala zároveň v posledních týdnech zřetelně prezentuje, co by chtěl ve vedení udělat. Z tohoto pohledu je pro mě nejlepším kandidátem.

Od další pozice jsem se však o konkrétních jménech nezmiňoval. Na post prvního místopředsedy bych podle zmíněného článku preferoval člověka, který bude za předsedu dělat každodenní práci. „Měl by to být člověk, který pokud možno nemá žádné politické ambice, který je však na druhou stranu zdatný komunikátor, vyjednavač a manažer a stranu zná „jako svoje boty“.“ Podle mého soudu je takovým kandidátem Jan Zahradil, v ODS od roku 1991, který se v minulosti projevil jako člověk schopný ustoupit do pozadí, zamyslet se a navrhnout optimální řešení. V minulých týdnech, stejně jako Fiala, jasně pojmenovával problémy ODS a navrhoval jejich řešení. Ta byla zároveň široce přijímána. Podle mě tedy, i přesto, že nesplňuje podmínku nulových politických ambicí, je vhodný kandidát na post druhého muže ve straně.

Muži v závětří

„Dalším místopředsedou by měl být člověk všeobecně respektovaný mezi politickými partnery, který by dohadoval spojenectví, navazoval spolupráci a dělal ODS dobré jméno na politické scéně,“ psal jsem tehdy. Asi vyjádřím názor řady čtenářů, když za člověka konstruktivního a schopného hledat konsensus spíše než rozdělovat označím starostu Líbeznic Martina Kupku. Člověk erudovaný, který se osvědčil v pozici starosty malého města a stal se prototypem nového stylu politiky. Stylu přívětivého, vlídného a otevřeného. Přesně takového, jaký potřebujeme ukázat i na celostátní úrovni. Pod stůl by neměl zapadnout ani fakt, že ODS dokázala v nedávných parlamentních volbách zvítězit pouze v několika málo obcích – jednou z nich je i Líbeznice. ODS zde získala 26 % a Kupka neuvěřitelných 86 % preferenčních hlasů…

Starat se o dobrou pověst ve veřejném prostoru. To bylo dle mého názoru důležité kritérium pro dalšího člena vedení ODS. Pokud se podíváme na průzkumy popularity politiků, vidíme, že kromě Miroslavy Němcové, která se však voleb místopředsedů v případě, že neuspěje ve volbě předsednické, nechce účastnit, je na vysokých pozicích také pražský exprimátor a nově poslanec Bohuslav Svoboda. Člověk oblíbený, charismatický a s nezbytným titulem MUDr. před jménem. Dobrá volba na post místopředsedy.

Třetí místopředseda měl dle mé obecné analýzy působit jako spojenec prvního místopředsedy a fungovat jako spojka mezi oblastmi, regiony a centrem. Domnívám se, že nemůže být pro tuto pozici lepší volba, než senátor a někdejší hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil. Člověk, který prošel jak regionální, tak celostátní politikou, má pro tuto kompetenci ty nejlepší předpoklady. Zároveň jde o člověka přímého, pracovitého a skromného. Pokud bych byl delegátem kongresu, měl by můj hlas.

A koho na poslední pozici místopředsedy? Jelikož věřím racionálnímu úsudku jednotlivce a síle členské základny, ponechám tuto pozici otevřenou pro dosazení libovolného jména. Měl by to však být člověk, který vzejde právě z vůle více než 21 tisíc členů ODS, a nikoliv dohod, člověk, který bude otevřený všem, i kritickým názorům, stejně jako okolnímu světu. Člověk pracovitý, který bude brát ohled více na celou ODS než na svoje zájmy, člověk s jasným a pokud možno i již otevřeně prezentovaným názorovým profilem a s co možná nejbohatší profesní minulostí bez velkých skandálů. Tedy, aby měl kritéria, jaká by měli splňovat i všichni výše vyjmenovaní kandidáti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…