Zdeněk Jemelík: Advokát Íčko

09.12.2013 8:48

Námět policejněprezidentského schizmatu je jako metastázující rakovina: žádný sdělovací prostředek nechce zůstat pozadu v jeho rozmazávání.

Zdeněk Jemelík: Advokát Íčko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý místopředseda ODS a exministr vnitra Ivan Langer

Pronikl také do nedělní Partie TV Prima, kde se k němu vyjadřovali dva bývalí ministři vnitra, a to Ivan Langer (ODS) a Radek John (VV). Věcný a právní obsah pořadu nepřinesl proti ostatním nic nového.

A přece se Partie významně lišila od jiných svérázným vystupováním Ivana „Íčka“ Langera, který se vytahoval nad Radka Johna zdůrazňováním svého právnického vzdělání a povoláním advokáta. Podle mého soudu svému vzdělání a advokátskému stavu ale zrovna čest nedělal.

Ve všech debatách na dané téma v televizi, rozhlase a novinách, jež jsem měl možnost v posledních dnech sledovat, se protistrany chovaly k sobě navzájem zdvořile a zdržely se hrubého napadání nepřítomných osob. Až advokát „Íčko“ Langer vybočil z proudu a obviňoval nejdříve Radka Johna, ale zejména pak nepřítomného ministra vnitra ze lži. Slova „lež, lže“, se opakovala téměř v každé jeho větě a nahrazovala chybějící věcné argumenty. Možná si pan advokát myslel, že při vystoupení v diskusním pořadu komerční televize nevykonává profesi a není tedy vázán etickým kodexem advokáta, který mu ukládá zdrženlivost a zdvořilost. Možná by měl v tom případě z formálního hlediska pravdu, nicméně nemění to nic na tom, že vydal svědectví o úrovni své osobnostní kultury, které jej nešlechtí.

Navíc ale předvedl ve špatném světle svou profesní úroveň. Advokát, který má veřejně vystoupit ke konkrétní věci, má znát do posledního detailu projednávaný spis. „Íčko“ Langer ale nedbal, že jeho vystoupení budou sledovat statisíce diváků a nepřipravil se. Neprostudoval usnesení Městského soudu v Praze o zastavení trestního stíhání Petra Lessyho. Utloukal pak protivníka opakovaným máváním zásadou „ne bis in idem“ ( čímž asi chtěl laika Radka Johna omráčit) ve spojení s domněnkou, že Petr Lessy byl před vyhazovem od policie kárně potrestán za pomluvu zlínských policistů. Když posléze Radek John ztratil trpělivost a vysvětlil mu, že vše je jinak, že naopak kárné řízení bylo zastaveno, nenašel věcný argument, jímž by svou trapnost zastřel.

Chodí-li „Íčko“ Langer k soudu obhajovat své klienty tak špatně připravený, neznalý spisu, jak to předvedl při vystoupení v Partii, pak je upřímně lituji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…