Zdeněk Koudelka: Prezident je významný

07.11.2012 15:22

Václav Žák v textu Prezident není monarcha (Právo 6. 11. 2012 s. 6) nepravdivě uvádí, že prezident v parlamentní republice je neodpovědný. Zamlčuje, že náš prezident je odpovědný pro velezradu a jiné hrubé porušení ústavy a může být sesazen Ústavním soudem.

Zdeněk Koudelka: Prezident je významný
Foto: hns
Popisek: Zdeněk Koudelka byl i kandidátem na ústavního soudce

To je rozdíl od monarchií, kde sesazení monarchy je čin revoluční. Tato právní odpovědnost za porušení ústavy chybí u vlády.

Je odlišná odpovědnost politická bez právní sankce, jež je spíše neodpovědností, od odpovědnosti právní s možností trestu. Za monarchie mohla každá sněmovna pohnat ministry před Státní soud. Za Československa 1920-60 mohl parlament soudit členy vlády, dát jim peněžitý trest, případně poslat do vězení. Britský parlament v minulosti některé ministry nechal popravit. Ve Francii, Belgii, Rakousku, Dánsku, Finsku či na Islandu soudí členy vlády zvláštní soudy, v nichž někdy zasedají i poslanci. Na odpovědnost členů vlády se nevztahuje poslanecká imunita. Roku 2012 byl odsouzen zvláštním soudem, v němž zasedají i poslanci, bývalý islandský premiér kvůli řešení finanční krize roku 2008. Byl uznán vinným, od trestu bylo upuštěno.

Příkladem odpovědností prezidentů v Evropě je zbavení funkce litevského prezidenta Rolandase Paksase roku 2004 za udělení občanství Rusu Juriji Borisovovi, což kontrasignoval ministr vnitra. Rumunský parlament v dubnu 2007 a opakovaně v červenci 2012 dočasně suspendoval prezidenta Traiana Basesca. V následném lidovém hlasování však lid prezidenta neodvolal a jeho funkce se obnovila.

Úřad prezidenta je významný. Samozřejmě lze zastávat neústavní postupy a na základě doktríny materiálního jádra ústavy, kterou užívala pro hájení neústavních postupu nacistická právní věda, hájit i neústavní přístup k postavení hlavy státu. Žijeme-li v právním státě, platí, že ústavu nelze ohýbat nerespektováním jejích norem, ale pokud se někomu nelíbí, pak jediná ústavní cesta je její změna ústavním zákonem.

Žák se obává volby výrazného prezidenta. Jeho ideálem prezidenta je šedá myš. Ale v demokracii, kde rozhodují voliči, musí představitelé státu jasně předestřít své názory. Šedé myši nemají ovládnout Parlament, vládu, Ústavní soud, ani úřad prezidenta. Občané si poprvé v našich dějinách zvolí prezidenta podle toho, jak je přesvědčí, že bude dobře vykonávat úřad. Prezident má být výrazný státník. Takovým je Miloš Zeman.

Autor je právník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…