Zdeněk Koudelka: Primární volby i v sociální demokracii

04.09.2012 21:29

Sociální demokracie v Brně-Jundrově 2. 9. 2012 jednomyslně vyzvala vedení sociální demokracie, aby umožnilo výběr kandidáta na prezidenta republiky hlasováním všech členů strany, tedy primárními volbami.

Zdeněk Koudelka: Primární volby i v sociální demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sousoší nad bránou Pražského hradu

Strany se mají udržovat těmi idejemi, které prosazují ve státě. Jestliže sociální demokracie podpořila přímou volbu prezidenta občany, má i svého kandidáta na prezidenta republiky či i předsedu strany vybírat skrze všechny členy strany. Cílem je vybrat kandidáta na prezidenta republiky, který bude mít podporu členstva, nejen vedení strany.

Kandidát na prezidenta republiky má být veřejně dlouhodobě činná osobnost, jejíž politické názory jsou známé, časem ověřené a která již něco dokázala. Člověk, který získá důvěru většiny členů, snáze získá důvěru voličů sociální demokracie. Pro sociální demokraty je přirozené podpořit kandidáta, který zastává levicové hodnoty, což dnes znamená podporu státních investic s cílem hospodářského růstu, progresivních daní a územní samosprávy. Již dříve sociální demokracie v Brně-Jundrově navrhla na prezidenta Miloše Zemana, protože splňuje požadované předpoklady. Pro úspěch ve volbě prezidenta v lednu 2013 by vedení sociální demokracie mělo zvážit možnost rychlého zorganizování primárních voleb ještě nyní.

Autor je právník

Vyšlo na blogu Aktuálně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.