Zdeněk Lanz: Vám se to nikdy nestalo?

18.10.2016 8:58

Přijít někam pozdě. Na schůzku, do divadla, na koncert, na zkoušky (přijímací, maturitní i jiné), do práce, na svatbu nebo dokonce i na pohřeb. Pro většinu z nás, zejména v tom poslední případě, velmi nepříjemná až trapná záležitost.

Zdeněk Lanz: Vám se to nikdy nestalo?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Důvody pozdního příchodu někoho někam mohou být  různé. Může zaspat, zmeškat vlak, autobus nebo dokonce i letadlo, může se mu porouchat  auto, být mu nevolno, zaskočit ho špatné počasí. Může se přehlédnout v jízdním  řádu, podcenit dopravní komplikace, může jít o nedorozumění s hostitelem, o nesprávné pochopení programu nějaké akce, o změnu harmonogramu na poslední chvíli a já nevím, co ještě.

Ruku na srdce. Komu z nás se to ještě někdy nestalo?

Ale i v případě, že máme zpoždění, byť se jedná o sebedůležitější akci, je potřeba zachovat chladnou hlavu, řídit se rozumem a spěchat pomalu. Např. dodržet pravidla silničního provozu, bezpečnostní předpisy atd.

A to  se týká i cest politiků, vládních delegací, prezidenta republiky nevyjímaje. Na prvním místě je vždy bezpečnost! Aby cesta neskončila tak tragicky,   jako v případě polského vládního speciálu v dubnu roku 2010 u Smolenska.

Všichni jsme jenom lidé. Šéfové protokolu, řidiči, členové ochranky, piloti, obslužný personál, členové delegací, prezident.

A tak se může stát, že i prezident republiky dorazí na státní pohřeb jiného prezidenta pozdě.
Věc pro aktéry jistě velmi nepříjemná ale lidsky pochopitelná.

V případě pozdního příjezdu prezidenta Miloše Zemana a jeho předchůdce Václava Klause na pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče se kromě  několikaminutového zpoždění naštěstí nic vážného nestalo a oba páni prezidenti se cíle své cesty zhostili se ctí.

To ovšem nebrání „našim“ „zemanobijcům“, tedy těm, kteří by i z rozvázané tkaničky na prezidentově botě dokázali udělat aféru, aby si do prezidenta Zemana nekopli.

A v  „kopacím“ manšaftu jsme tentokrát mohli zahlédnout i bývalého ministra spravedlnosti, který koketuje s prezidentskou kandidaturou,  ale i stálici v této disciplíně, šéfredaktora známého internetového deníku.

A když už je mužstvo v ráži, proč si nekopnout i do Václava Klause? Vždyť je to při jednom.

Možná byla argumentace a vysvětlování prezidentova mluvčího pana Ovčáčka trochu „kostrbatá“.

Ale to nic nemění na tom, že neustálá snaha o dehonestaci prezidenta republiky je nevkusná, neomluvitelná a trestuhodná.

Zdeněk Lanz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…