Zdeněk Moravčík: Již se rozplýváme?

22.06.2016 8:15

Když šli v roce 1989 Čechoslováci ze sféry sovětského vlivu do neslovanské Evropy byly tu obavy, že tak malá země se v Evropě rozplyne. Od té doby uběhlo kulatých 25 let, proto se ptejme: rozplýváme se již?

Zdeněk Moravčík: Již se rozplýváme?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Na úvod je třeba říci, že žádná země ani národ nezanikne během 25 let. To je příliš krátká doba na to, aby se společnost nějakým způsobem zásadně zmenšila, rozpustila, rozplynula, zanikla atp.

Na druhou stranu je to ale již dostatečně dlouhá doba na to, aby bylo možné říci, zda se situace ve společnosti vyvíjí tím správným směrem. Ale co je to ten správný směr? Budu zde psát o výzkumu, inovacích a technickém pokroku, což jsou společenské hodnoty, které jako jediné skutečně posunují společnost kupředu. Všimněte si, že jsem zvolil slovo výzkum a ne slovo věda neboť já nevím, co to ta věda doopravdy je, kdo je to vědec, kdo tato slova v minulosti vymyslel a proč se tak často používají? Jestli je slovo vědec odvozeno od věděti, tak potom mohu za sebe zodpovědně říct, že i můj 18letý pes toho donedávna věděl velice hodně. Jak se tedy bude ve společnosti objektivně hodnotit, zda vědec lidský toho ví podstatně více než vědec jiného živočišného druhu?

Protože toto je velice těžké posoudit, odjakživa se ve společnosti oceňuje ne to, co někdo ví, ale to, co někdo dokázal. Pojďme se tedy podívat na to, co česká společnost za posledních 25 let dokázala nebo na to co jí bylo umožněno dokázat.

Že inovace a technický pokrok jsou hybnou silou společnosti si uvědomuje i česká vláda, proto tyto věci cíleně podporuje.

Od doby, kdy jsme se vydali do Evropy se hodně změnilo. Československo bylo rozpuštěno a v Česku byla postavena řada kampusů, technologických center, vědeckých parků, uzlů, inkubátorů...

Byly tu nějaké převratné objevy? Namátkou si vzpomínám, že před časem se noviny předháněly v psaní o jakémsi veledůležitém medicínském léku, který prý již testují i Američané a kdovíkdo ještě. Dnes tuším se o tom již neví, nepíše, celá věc zapadla a vlastně si ani již nevzpomínám jak se ten lék jmenoval. Jeho autor již zemřel.

Budovy a centra, které byly postaveny, budou sloužit a již také notnou dobu slouží k podpoře vědy. Tak je tomu i jinde ve světě. Například v sousedním Německu mají rozsáhlý institut pro výzkum umělé inteligence, který je největší v Německu, v Evropě a kdoví, možná také na celém světě. Podobný institut umělé inteligence funguje dlouhou dobu i ve švýcarském Luganu, což je velice krásně situované město u jezera.

Problém je ale v tom, že štědře financovaní vědci za posledních 60 let přestože do nich byly vládami nainvestovány obrovské miliardy, nedokázali ani v nejmenším přijít na to, co to ta lidská inteligence je, jak mozek doopravdy funguje a proto se místo toho dnes všude v novinách téměř denně skloňuje slovo umělá inteligence, asi jako cukerná náhražka za to, že vědci po celém světě takovým fenomenálním způsobem selhali. Nemusíme si proto sypat popel na hlavu, když naši čeští vědci zatím nic významného nepřinesli.

Jenže Německo je obrovská a silná země, která sama svoji ekonomiku nazývá pyšně „medvědem“. Švýcarsko je země malá a hornatá, ale zase neuvěřitelně bohatá, takže jim to vůbec nevadí, že zmiňované instituty spolu s ostatními vědci a univerzitami ve světě po dlouhá desetiletí existují, aniž by přišly na to jak ta inteligence doopravdy funguje. A tak je to i v ostatních vědních oborech ať se již jedná o biologii, technické obory či jiné. Kdo na to má, si může dovolit financovat projekty, instituce, univerzity a výzkum, který již na první pohled k ničemu nejsou, nic nepřináší a jejichž perspektiva je nevalná.

Problém je ale v tom, že jak jsem již zdůraznil na začátku, odedávna všude ve světě platí, že kdo nic nedokázal ten také za nic nestojí a nikdo si ho neváží. Velké a silné země si mohou dovolit čekat tak dlouho až se objeví nějaký nový Edison a přinese velký objev, který posune společnost významně kupředu. Tyto velké a silné země se pak budou chlubit jak jsou úspěšně a budou se dávat ostatním za vzor. Tak to přece bylo odjakživa.

Může si ale dovolit malá Česká republika postupovat stejným způsobem? Můžeme si dovolit dál stavět různé kampusy, centra excelence a čekat, že se tam objeví nějaký nový Prokop Diviš, který vynalezne hromosvod? Mezitím nás ty velké a silné země předběhnou, svými mohutnými svaly a prackami utlačí ne-li přímo rozdrtí. A pokud by se nějaký Diviš objevil, jeho know-how si přivlastní? I to jsou zkušenosti z minulosti.

Je sice hezké, že česká ministryně otevírá nový kampus u Prahy a chválí, že nyní jsou již naši vědci „součástí komunity“, jenomže věda, pokrok a inovace nejsou a nikdy nebyly o tom být součástí nějaké komunity. Není to žádná církev ani sekta. Pokud naše společnost nepřijde s velkým objevem, vynálezem, pokud neudělá s něčím opravdovou „díru do světa“, tak se po čase na nás bude svět dívat jako na ty malé, neschopné neustále křičící Čechy, co vlastně k ničemu nejsou. (Anebo se na nás tak dívají již dnes?) Pokud se ve světě neprosadíme nějakým velkým objevem, tak malé České republice to bude vyčítáno desetkrát více než velkému sousednímu Německu. My si prostě nemůžeme dovolit žít v klidu uprostřed nových kampusů, parků a center a čekat stejně jako veliké Německo až se tam narodí nějaký druhý Einstein.

Proto se ptám, zda má česká vláda kromě výstavby vědeckých budov, parků a center také plán jak prosadit významné objevy a vynálezy, jak českou vzdělanost ve světě zásadním a nezvratným způsobem zakotvit? Já se obávám, že zatím vláda takový plán nemá, že nemá ani plán jak hmatatelné výsledky vědeckého bádání promítnout do trvalého rozvoje společnosti.

Jestli se například v Brně vyrábějí elektronové mikroskopy a tyto se vyvážejí do celého světa, zcela určitě to není ta klíčová technologie, nad kterou celý svět užasne a bude říkat vy Češi, vy jste tak úžasně schopní, tohle my neumíme... Není to ani technologie, která by svým objemem dokázala hospodářství povznést a udržet. Nevím, proč se tam tato technologie vyrábí, podporuje, proč se nepodporuje vznik technologií jiných, perspektivních? Asi je to nějaký vyšší záměr nebo princip.

Nepomůže ani to, že nějací školáci z Biskupského gymnázia si v Brně s těmi elektronovými mikroskopy hrají a píší o tom noviny až kdesi v Austrálii. Mikroskop ať už elektronový či jiný je technologie minulosti a pokud ho ve světě z Brna nakupují, tak to určitě není proto, že by si svoje mikroskopy neuměli vyrobit. V daleké Austrálii o Biskupském gymnáziu nejspíše psali, protože odsud pochází Gregor Mendel. Tento mnich z Brna si ale „hrál“ na zahradě s pěstováním hrachu a s mikroskopem moc zacházet neuměl.

Také se hodně píše o čínských investicích do České republiky. Je to určitě hezké, že naše vláda letí do Číny a přiveze odtud čínské peníze na domácí projekty. Jenomže se u nás již nepíše, že ve stejnou dobu tam letí německá kancléřka a také ona přiveze domů investice. Skoro jistě to tedy není zásluha naší vlády, ale na evropské úrovni předem připravená akce. Ale to není vůbec podstatné. Podstatné je, že zatímco německá kancléřka domů přiveze převzetí domovské robotické firmy Kuka Číňany za 4-5 miliard Euro, náš premiér přiletí nazpět s několika málo miliardami korun českých. Máme s tím být spokojeni, protože jsme malí?

Vždyť ona robotická firma z Bavorska vyrábí stroje, které žádnou umělou inteligenci neumí a jejichž nasazení v továrně je značně limitované. Sám ředitel německého institutu umělé inteligence profesor Wahlster s úsměvem prohlásil, že roboti, které tyto firmy vyrábějí, jsou vlastně „velice primitivní stroje a od skutečné umělé inteligence jsme ještě světelné roky vzdáleni“. Nevím koho přesně mínil tím „jsme“, dodávám ale, že umělou inteligenci tyto stroje opravdu žádnou neumí, prostě proto, že v Německu není nikdo, kdo by věděl jak lidský mozek funguje. To ale Číňanům nevadí. Nám by to ale vadit mělo, protože jsem přesvědčen o tom, že bychom takové stroje dokázali vyrobit stejné ba o mnoho řádů kvalitativně lepší.

Místo toho ale budeme do Číny posílat naše kvalitní české mléko neboť v Číně je mléko plné škodlivin. Je to opravdu geniální nápad, který vznikl v některém vědeckém kampusu nebo nám to bylo někým nařízeno zvenčí? Já být ministrem, tak donucen někým k tomuto potupnému kroku, raději odstoupím.

A také se prý bude investovat do budoucna až 5 miliard korun od Číňanů do leteckého průmyslu. Bude postaven ještě jeden vědecko-technologický park, tentokrát na podporu vývoje leteckého průmyslu.

Co bude předmětem činnosti tohoto vědeckého parku? Co se tam bude objevovat a vyvíjet? Bude znovu objeveno letadlo? Budou si obří firmy jako Boeing, Lockheed nebo Airbus chodit do Česka pro nové poznatky z oblasti letectví? Bude z toho nějaký perspektivní a udržitelný vývoj inovací pro český průmysl? Já se domnívám, že takto tomu dozajista nebude. Ony velké světové firmy svoje vývojové letecké parky dávno mají a navíc je letecká doprava dosti neperspektivní kvůli hluku a znečištění zplodinami. Mít hustou leteckou dopravu nad Evropou není nic udržitelného a nejspíše se od toho bude v budoucnu ustupovat. Pak ovšem přijdou Němci se svojí již dávno vyvinutou technologií ekologické magnetické rychlodráhy, Číňané jim za to opět štědře zaplatí a my tady v Česku nebudeme mít opět nic a všichni budou říkat jak jsme tady zaostalí.

Proto se znovu ptám, zda má Česká vláda inteligentní strategii a plán jak prosadit revoluční a perspektivní nápady, technologie a vynálezy anebo zatímco v okolních zemích bude probíhat mohutná průmyslová a technologická revoluce budeme jenom útrpně donuceni přihlížet tomu jak se česká vzdělanost pomalu rozpouští?

Dr. Zdeněk Moravčík

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.