Zdeněk Zbořil: Krajské volby - příprava k váženější politické změně?

05.09.2016 16:20

Mnozí naši politici si neuvědomují spojitost naší politiky s rakouskou, kde se blíží k opakovaným prezidentským volbám. Dnešní Evropa je dosti regionálně provázána. Ať chceme či ne, pro mnohé je z Brna blíže do Vídně než do Prahy, a dokonce i v Ústí n./Labem sledují, jak to dopadne v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Může to ovlivnit i naše krajské volby, na což naši politici neberou zřetel.

Zdeněk Zbořil: Krajské volby - příprava k váženější politické změně?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova rakouského parlamentu

Co se týče našich krajských voleb a voleb do třetiny Senátu, zdá se mi, že se stále více objevují bizarnější a bizarnější jména, že ubývá lidí, kteří mají zdravý rozum a naopak přibývá těch, kteří touží po nějakém bezpracném příjmu v nadcházejících šesti letech. Troufám si tvrdit, že senátní volby budou opět na okraji zájmu a odhaduji třicet a maximálně dvacet procent voličů v prvním a druhém kolem.Ale zejména, pokud se neobjeví osobnost z podnikatelské sféry, zajímalo by mne, kdo bude vítězem.

Zajímavější jsou hejtmané a situace v jednotlivých krajích, kde se potýkají se svými problémy. Zde přibývá nominací z řad neparlamentních politických stran nebo z ad hoc vytvořených seskupení, která chtějí prosadit určité lokálně omezené zájmy.

Proto máme opět řadu nově vzniklých hnutí nebo nově vytvořených spolků, které mají jen místní interes a nesnaží se myslet na celek. Parlamentní velké strany se třesou strachy, zda jim „mediální gigant“ Andrej Babiš nezpůsobí nějakou újmu. Zapomínají na to, že Lidové noviny a MD Dnes mají dnes relativně nízkou čtenost , že mnohem důležitější jsou televize - ČT, NOVA, Prima…, které jen díky tomu, že o všem  informují zmateně, jak je jejich zvykem, tak nemohou  Babišovi konkurovat. Tím také vzniká panika kolem neúčasti některých politiků a  stran ostentativně odmítajících diskuzi na serveru iDnes. Poukazují přitom na „neobjektivní prostředí“ v Babišových médiích, a tak se možná ještě dočkáme toho, že se zjistí, že neexistuje objektivní prostředí také v jiných médiích. Dozvíme se, že ti, co jsou ve stínu jiných politických stran ovlivňují tzv. objektivní prostředí mnohem více. Asi bychom si měli všímat, které jsou strany vykřikující, že může být poškozena objektivní diskuze v neobjektivním mediálním prostředí. Možná můžeme již dnes konstatovat, že se rodí nová koalice, která nebude ještě hrát velkou roli v krajských a senátních volbách, ale její čas nastane až ve volbách do Poslanecké sněmovny. Může se tak již nyní připravovat váženější politická změna v České republice.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.