Zelení: Měla by být přijata novela o veřejném zdravotním pojištění

03.05.2012 13:47

Vyjádření Strany zelených k situaci, kdy některé děti cizinců žijících v ČR nemají nárok na zdravotní pojištění.

 Zelení: Měla by být přijata novela o veřejném zdravotním pojištění
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Strana zelených je znepokojena tím, že v ČR jsou účastníky veřejného zdravotního pojištění jen někteří cizinci, kteří zde žijí a pracují. Znepokojující je především skutečnost, že k veřejnému ani komerčnímu zdravotnímu pojištění nemají přístup děti cizinců (mimo zemí EU) s vrozenou vadou. To je v rozporu s mezinárodní úmluvou o právech dítěte.

Přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění se u cizinců žijících a pracujících v ČR odvíjí od pobytového statusu, od typu ekonomické aktivity a od země původu. Je rozdíl mezi občany Evropské unie, kteří v ČR účastníky veřejného zdravotního pojištění jsou, a občany ze zemí mimo Evropskou unii (tedy z takzvaných třetích zemí, ale třeba i z Kanady nebo Spojených států). Občané ze zemí mimo EU se veřejného zdravotního pojištění účastní pouze tehdy, mají-li v ČR trvalý pobyt, který mohou získat po pěti letech pobytu, jsou zaměstnáni u zaměstnavatele registrovaného v ČR nebo jsou žadateli o azyl.

Na komerční zdravotní pojištění jsou tak odkázáni živnostníci a podnikatelé bez trvalého pobytu, studenti a rodinní příslušníci cizinců pracujících v ČR (tedy jejich děti, manželé či starší rodiče) nebo i manželé českých občanů (do dvou let po sňatku), kteří v ČR nepracují nebo zde nemají trvalý pobyt. Celkem se jedná o 120 až 140 tisíc osob. Ačkoli cizinci mají, podle platné české legislativy, zákonnou povinnost zajistit si zdravotní pojištění, není to zdaleka všem umožněno ani u komerčních pojišťoven.

Komerční pojištění totiž není nárokové a komerční pojišťovny mohou odmítat takzvané rizikové zájemce.  "Alarmující je především skutečnost, že komerční pojišťovny v ČR odmítají pojistit děti cizinek, které se narodí s vrozenou vadou. Rodiče pak musejí porod i veškerou péči zaplatit z vlastních peněz, na což často nemají," upozorňuje předsedkyně odborné sekce SZ pro sociální politiku Ivana Janišová. Je to podle jejího názoru značně necitlivé, nesociální a navíc v rozporu s mezinárodní úmluvou o právech dítěte.

K nápravě přitom stačí málo: přijetí novely zákona o zdravotním pojištění, která by do systému veřejného zdravotního pojištění začlenila také nezaopatřené rodinné příslušníky cizinců pracujících v ČR či cizince živnostníky. Ministerstva zdravotnictví a vnitra to již plánovala. "Během připomínkového řízení byli ale cizinci opět vyřazeni, a to na základě připomínek rozpočtového odboru ministerstva financí, které vzalo v potaz námitku Hospodářské komory. Začlenění cizinců by podle ní údajně zatížilo státní rozpočet. Ministerstvo pro to však neuvádí žádná konkrétní čísla," říká Elena Tulupova z Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty v ČR, která se coby nezávislá odbornice zúčastnila jednání podsekce SZ pro menšiny, působící při odborné sekci pro sociální politiku.

"Nejde jen o peníze, ale také o lidský přístup. Žijí-li ve středu Evropy ve 21. století děti, které vypadávají ze systému zdravotního pojištění, není něco v pořádku. Bylo by dobré, kdyby zástupci parlamentních stran předložili a schválili novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která by nedostatek odstranila," doplňuje bývalá poslankyně a členka odborné sekce SZ pro lidská práva Kateřina Jacques.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…