Bárta: Babišovo osočování terorismem je sprosté. Kdo kontroluje ceny pečiva?

06.11.2012 12:51

Vlastník potravinářského impéria miliardář Andrej Babiš se drsně otírá o obchodní řetězce. Jeden z nich, Albert, přestal před několika týdny odebírat pečivo od největších pekáren United Bakeries a Penam z Babišova konsorcia a dal přednost namísto těchto gigantů regionálním dodavatelům.

Bárta: Babišovo osočování terorismem je sprosté. Kdo kontroluje ceny pečiva?
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Tato změna obchodní politiky se Babišovi samozřejmě nelíbí a dokonce ji označil za teroristickou. Jsou však takto ostrá slova z úst velkopodnikatele Andrej Babiše oprávněná?

Stěží, uvědomíme-li si, že Babiš, který se na trhu chová sám jako nenasytný žralok, se naváží do chování ostatních společností na trhu. Jeho postavení na trhu je díky platným zákonům přitom více než silné, a on tak může v klidu potlačovat konkurenci. Babiš drží na trhu oligopolní postavení a umí ovlivňovat cenu, čehož samozřejmě zneužívá – ať už potlačováním konkurence nebo pomocí umělého držení vysokých cen.

Trh pečiva je samostatnou kapitolou. Dva největší producenti United Bakeries a Penam mají na trhu podíl 19 respektive 16 %. Babiš chtěl obě své společnosti fúzovat, to mu ale zakázal slovenský antimonopolní úřad. Dohromady mají obě společnosti takřka 35 % podílu na trhu. O společném postupu těchto dvou pekárenských společností svědčí jejich chování. V květnu loňského roku společně tlačily na růst cen pečiva pro obchodní řetězce, k čemuž zároveň nutily i menší pekaře. O nekalém jednání obou svědčí i nálezy antimonopolního úřadu, který opakovaně označil jejich postup za protisoutěžní. Nejen toto vychytralé chování se projevuje i na konečné ceně pekárenských výrobků.

Například mezi roky 2010 a 2012 vzrostla cena mouky, jako hlavní suroviny pro výrobu pečiva, o 18,7 %.  A jak rostla cena pečiva? Chléb ve stejném období zdražil o 50 %, housky o 59 % a rohlíky dokonce o 66 %. Disproporce je zde zcela zjevná. Nárůst nelze vysvětlit jinak než zneužíváním oligopolního postavení.

Dvě jednou ranou

Jistou vypovídající hodnotou je i skutečnost, že dle tiskových zpráv se Babiš vyjadřuje za oba pekárenské giganty - United Bakeries i Penam. To je jistě velmi zvláštní a nutně to vzbuzuje pochybnosti o tom, zda se obě společnosti chovají na trhu nezávisle a konkurenčně, jak by podle zákona měly. Jak je ve vyjádřeních Albertu uvedeno, spolupráce s oběma společnostmi byla řádně ukončena podle platné smlouvy. Právo na volbu obchodního partnera je neoddiskutovatelné a musí být respektováno. Pokud nadto dochází k podpoře malých a středních českých pekařů, potom je toto z hlediska pekárenského trhu i celého českého potravinářství nepochybně velmi pozitivní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…