Bárta: Budou moci státy EU ještě o něčem rozhodovat?

01.07.2012 12:16

Z deníku Víta Bárty

Bárta: Budou moci státy EU ještě o něčem rozhodovat?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Evropští lídři na skončeném summitu odhlasovali přijetí jednotné kontroly nad bankami. Je to de facto vznik bankovní unie. Zároveň je dohodnuto, že právě skrze tento orgán se budou do evropských bank lít peníze. Pomáhat bankám tak nebudou jednotlivé státy jako doteď, ale vše bude dotováno jaksi centrálně.

Nechci se v tomto článku zaměřovat, jaká jsou veškerá rizika a nevýhody takového uspořádání. Chci jasně poukázat na to, že včerejší summit je dalším krokem na cestě k federalizaci.

Včerejší jednání bylo do značné míry průlomové. Severní křídlo eurozóny v podstatě ustoupilo tomu jižnímu. Ta rozpočtově odpovědná část byla přehlasována. Ke skupině státu jako jsou Itálie a Španělsko se totiž poprvé připojila i Francie. Je to poprvé, co se Francie odklonila od Německa, a tento rozhodující dvojblok se rozpadl. Německo tak má v eurozoně už jen velmi málo spojenců a v podstatě nemá s kým svoji politiku prosazovat.

Státy jižního křídla už nejsou schopné financovat dále své dluhy. Úroky, které požadují trhy, jsou zkrátka příliš vysoké. Státy jako Itálie a Španělsko by při stejném metru pro všechny měly již dávno oficiálně požádat o pomoc jako třeba Řecko. Pro tyto státy je však naprosto nemyslitelné, aby k nim jezdili kontroloři Bruselu a určovali pravidla jak má či nemá vypadat rozpočet.

Právě tyto rozpočtově nezodpovědné státy jsou největšími zastánci společných evropských dluhopisů. Velmi by se jim totiž ulevilo na jejich dluhové službě. Nyní se na jejich stranu připojila Francie a Německu tak nezbude nakonec nic jiného, než na eurobondy přistoupit.

Za to bude chtít alespoň částečnou kontrolu nad španělským a italským rozpočtem, což samozřejmě odmítají dotčené země. Tyto země chtějí pomoci, ale nechtějí být kontrolovány.

Celé toto snažení je jednoznačné cesta k federalizaci. Vytvoří se společná správa nad rozpočty a daněmi. Bude zavedena bankovní i fiskální unie. Nic se ale nestane s tím, že jižní křídlo není konkurenceschopné a že je pro něj euro příliš tvrdá měna. Dojde tak v podstatě k vytvoření penězovodu mezi severem a jihem. To je skutečná vize EU.

Alarmující je, že vše se děje proti vůli většiny občanů EU. Stejně jako v ČR se přijal ESM bez podpory veřejnosti. Jako VV budeme bojovat proti zavádění bankovních a fiskálních unií.

Říkáme jasné NE bankovnímu socialismu a vyvineme maximální úsilí k tomu, aby ČR do víru těchto událostí nespadla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Bárta

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…