Bárta: Hegerův chaos způsobil tunel mariánskolázeňské nemocnice

14.12.2012 5:43

Do Mariánských Lázní se jezdí léčit pacienti s urologickými obtížemi, přesto v místní nemocnici nyní asi skončí urologie, se kterou stojí i padá celá nemocnice. Zavřou se operační sály i akutní lůžka. Celý původní okres Tachova tak bude bez nemocnice. Z Mariánek tedy pacienti budou jezdit do 35 km vzdáleného Chebu či do 50 km vzdálených Karlových Varů.

Bárta: Hegerův chaos způsobil tunel mariánskolázeňské nemocnice
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Nemocnice v Mariánských Lázních je samofinancovatelná, a nedostává tedy od města žádné dotace. Přesto zdravotní pojišťovny vypověděly nemocnici smlouvy. Zvláštní je na celé anabázi několik aspektů. Oproti nemocnicím v jiných krajích, které bojují s pojišťovnami proti zrušení a argumentují nekoncepčním zavíráním oddělení i nemocnic, majitel nemocnice v Mariánkách naopak nevyužil ani nabídky prodloužení smlouvy alespoň do března a sám aktivně ukončuje provoz ke konci roku, proti čmuž protestují občané i lékaři.

Dnes jsem se sešel díky předsedkyni VV v Karlovarském kraji Soně Puškašové nejprve s jednatelem nemocnice panem Antonínem Stroleným, majitelem nemocnice Vladimírem Michalčákem a místostarostou Mariánek Horkým. Ti mne sdělili, že zdravotní pojišťovny vypověděly smlouvy na základě vyjádření Urologické společnosti a předchozího pochybení vedení nemocnice, které vedlo k omezování úhrad nemocnice od zdravotních pojišťoven. Stejně tak tvrdili, že lékaři dali výpovědi a již prý není ani reálné nemocniční tým zachranit.

Když jsem ale za několik hodin v Mariánských lázních sešel se Soňou Puškašovou a s Karlem Hrdličkou z klubu VV, kde jsme spolu navštívili lékaře nemocnice a pány Osičku a Stránského, iniciátory výzvy Ne zrušení nemocnici, dostal jsem informace zcela opačné. Lékaři mi ukázali vyjádření urologické společnosti, které v žádném případě nehovoří o rušení urologie. Dále lékaři podepsali prohlášení, v němž jednoznačně chtějí v nemocnici setrvat, a pokud dojde i ke krátkodobému prodloužení smluv ,jsou připraveni v nemocnici sloužit dál.

Na radnici

Poslední jednání bylo na radnici s panem starostou Zdeňkem Králem. Město vlastní 13% nemocnice, a tak stále má, byť omezený, prostor vyvinout tlak na management nemocnice. O to se zdá, že se i pan starosta snaží. Jinak nicméně se chová místostarosta Horký, který jde na ruku managementu nemocnice, o čemž svědčí  i jeho souhlasné vyjádření se zrušením akutních lůžek na krajské VZP, kde byl za město účasten klíčového jednání ke konci listopadu.

Sečteno podtrženo Hegrovo nenápadné rušení nemocnic a oddělení se zneužívá nejen k zachování dražších protekčních nemocnic, ale je využíváno i majiteli nemocnice v Mariánkách neplnit povinnosti vůči městu deklarované privatizační smlouvou a schazujíc vinu na pojišťovny se těší na přerod nemocnice na ambulantní a následnou péči. Starostovi jsem slíbil, že ve Sněmovně přečtu jeho stanovisko a budu žádat Hegera, aby nejen vysvětlil nekoncepční nenápadné chaotické prokorupční rušení levných spadových oddělení i celých nemocnic, ale i proč zdravotní pojišťovny přihlížejí, ba přímo podporují, rušení urologie v lázeňském urologickém městě slibují nemocnici smlouvu na ambulantní a následnou péči místo toho, aby raději nedaly takovému zařízení žádnou smlouvu.                  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…