Bárta: Italové o německých fašistech

11.08.2012 11:15

Chtěl bych dnes navázat na svůj blog o kulturních a společenských rozdílech jednotlivých zemí eurozóny, které pracují proti úspěchu eura.

Bárta: Italové o německých fašistech
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Velmi mě zaujaly zprávy, které se objevily v italském tisku a které se dosti nevybíravě vyjadřovaly na účet Německa.

Je to způsobeno počínáním kancléřky Merkelové. Ta je totiž ochotna pomáhat určitými způsoby problémovým státům (ať už skupováním dluhopisů od ECB či ESM, v budoucnu možná i společnými evropskými dluhopisy), ale vyžaduje za to po zadlužených zemích výrazné úspory a rozpočtovou kázeň (viz fiskální kompakt). A samozřejmě že si to chce také zkontrolovat. To se dotčeným státům hrubě nelíbí. A tak lze v italském tisku číst titulky jako „čtvrtá říše“ či poznámky o německých nacistech, kteří dávají lekci z demokracie.

Smýšlení a rozpočtová odpovědnost je u vlád a občanů jednotlivých zemí zkrátka rozdílná a eurozóně to vůbec nesvědčí. Podobně mluví i italský premiér Monti, když říká, že „napětí, které v posledních letech provází eurozónu, už přináší závan psychologického rozštěpení Evropy.“ Státy unie netáhnou za jeden provaz, ale spíše se navzájem přetahují, což celou EU velmi oslabuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Bárta

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.