Bárta: Kalousek za 24 hodin stáhl vlastní novelu o loteriích. Proč?

05.06.2013 8:21

Chápu, že republika v těchto dnech žije zcela jinými problémy, nicméně mi dovolte podělit se s vámi o jednu záhadu, kterou dost možná za mě vyřeší pohotový novinář jednou dobře mířenou smskou na ministra financí Miroslava Kalouska.

Bárta: Kalousek za 24 hodin stáhl vlastní novelu o loteriích. Proč?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Ve středu 29. května náš nejlepší ministr financí předložil poslaneckou iniciativou Sněmovně návrh zákona O loteriích a jiných podobných hrách, který reflektoval nález Ústavního soudu a dokonce sliboval stáhnutí nezákonně povolených výherních automatů do konce roku. Této iniciace si všimla, jistě bez popíchnutí, Česká televize, která o bohulibém záměru Kalouska, jenž do té doby u všeho, co se týkalo hazardu, za sebe nastrkoval náměstka, referovala poslední květnový den. Ani já jsem si pochopitelně neodpustil komentář, neboť mi toto Kalouskovo gesto přišlo jako čiré pokrytectví.

Připustíme-li, že ČT vydala článek s denním zpožděním, neboť čekala na reakce ostatních osob v textu zmiňovaných, i tak se stalo s křížkem po funuse. Kalousek totiž už 30. května svůj návrh stáhnul.

Nabízí se otázka proč?

Nepředpokládám, že by se Kalousek během 24 hodin sešel ve VIP lóži na French Open kupříkladu se šéfem Synotu Ivo Valentou, který by mu jeho aktivitu rozmluvil, ale kladu si otázku, co se muselo stát, že během jednoho dne Kalousek otočil a zákon, jenž byl jistě připravován týdny, byl stažen ze scény.

Hra o čas

Není třeba vypočítávat, o kolik desítek milionů by hazardní firmy přišly tím, že by se 14 tisíc nelegálně povolených automatů VLT stáhlo do konce roku, bez zbytečných prodlev, tak jak Kalousek chtěl. Po verdiktu Ústavního soudu není otázkou, zda se VLT stáhnou, ale do kdy, a právě tato hra o čas, tento každý den navíc přináší provozovatelům heren miliony korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.