Bárta: Kalousků rozpočet č.2 bude bolet ještě víc

29.10.2012 22:30

Ministr financí Miroslav Kalousek připravuje nový návrh státního rozpočtu. Ten první mu Poslanecká sněmovna vrátila, protože neodpovídá tomu, jaké sazby DPH budou pravděpodobně platit. Nový návrh sice ještě není zveřejněn, ale již dnes se dá soudit, že Kalousek udělá vše proto, aby nás bolel.

Bárta: Kalousků rozpočet č.2 bude bolet ještě víc
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Vláda ČR s odpovědným ministrem Kalouskem už od dubna prosazuje zvýšení DPH a spojuje s ním svoji důvěru. Je to pro ni takříkajíc úhelný kámen. Kalousek rozhodl – a to je pro českou vládu určující – že rozpočet se bude sestavovat s DPH 15 a 21% a bez toho to prostě prý nejde. Nyní však po vytrvalé kritice Kalousek přepracovává návrh rozpočtu ze sazeb nižších. Na místě je tedy otázka, jak asi bude vypadat, když až doposavad podle ministra financí sestavit nešel?

Je jasné, že Kalousek se bude zatraceně snažit, aby nový rozpočet bolel. Jeho cílem totiž je, aby si všichni nakonec s uznáním řekli: “Ten Kalousek měl pravdu, tohle nám za tu sníženou sazbu nestojí,“ což by pro něj znamenalo největší úspěch.

Krev pot a slzy

Přestože o novém rozpočtu toho moc nevíme – a ani Kalousek nemůže, protože jeho sestavování je teprve na samém začátku – už ministerstvo dopředu v Churchillovském duchu avizuje, že se připravuje rozpočet POTU, KRVE A SLZ. Kalouskovi úředníci podle mého názoru nemají teď ani jinou starost, než najít citlivé body a do nich pořádně píchnout.

Daňový výběr by se měl podle nových kritérií snížit o cca 16 mld. Kč (nyní odmyslím to, že ze zvýšené sazby se toho stejně moc nevybere jako tento rok). Z předešlých zkušeností vyplývá, že to není částka, se kterou by se rozpočet nebyl schopný vypořádat – a to ze dvou důvodů:

  • Rozpočet má velké rezervy – v kapitolách Všeobecná pokladní správa a Státní dluh je vata, která se dá při nejmenším odhadovat na 20 mld. Kč
     
  • Tento rok se rozpočet vyrovnává s daleko vyšším daňovým výpadkem – připomínám, že růst, na kterém byl tento rozpočet sestavován, byl 2,5 %. Skutečnost je jednoprocentní propad. V rozdílu to znamená nižší příjmy o cca 42 miliard. Na jaře k tomu vláda přijala úsporný balíček na tento rok. Vázaly se výdaje ministerstev, snižovaly se výdaje na sociální dávky, zbytné projekty se pozastavily nebo zrušily. Pocítili to běžní občané? Částečně. Rozhodně to ale nebyl pot, krev a slzy, jak nám Kalousek vzkazuje teď.

Přestože se letos musela ušetřit podstatně vyšší částka, vláda se poctivě snažila, aby škrtala co nejcitlivěji. Nyní má ale přesně opačnou motivaci hnanou trucováním Kalouska. Tezím o bolavém rozpočtu nahrává i další fakt. Ministerstvo snížilo odhad růstu české ekonomiky z 1 % na 0,7 %. To by odhadem mělo znamenat 3 až 4 miliardy nevybraných prostředků do rozpočtu. Je nanejvýš podezřelé, že k tomu dojde právě teď, když se ohlašují krve a slzy. A to za situace, kdy se sazba DPH nemá zvyšovat, což může mít na hospodářský růst jedině pozitivní efekt. Predikce ministerstva financí je nyní snad nejčernější ze všech predikcí, které jsou zveřejněné (např. ČNB 1 % růst, IDEA 1 % růst). A to nesmíme zapomenout na to, že každý ministr financí má tendenci růst spíše nadhodnocovat, aby vypadal jako dobrý hospodář s pozitivními vyhlídkami.

Proč však dělá ministr financí přesný opak? Rezultát je jasný, Kalousek ve jménu své pravdy pro nás připravuje opravdu POT, KREV A SLZY, ačkoliv to vůbec není nutné. Chce škrtat na dopravní výstavbě, vědě, výzkumu a školství. Chce škrtat na těch nejklíčovějších oblastech českého hospodářství, které jsou tak důležité pro budoucí růst. Od Kalouska jsme neslyšeli ani slovo o tom, že se budou uskrovňovat ministerstva, ani slovo o tuku na státní správě. Kalousek nám všem chce pustit žilou, všechny nás přidusit a nakonec ze všeho vyjít jako ten, kdo měl pravdu, jako vítěz. Nenechme se zmást, žádná krev téci nemusí, už jsme se o tom mnohokrát přesvědčili. Všechno jsou to jen jeho politické kalkulace.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…