Bárta: Magistrát Brna přitlačil Kalouska ke zdi

05.04.2013 22:28

Ministerstvo financí podle serveru mapyhazardu.cz ve čtvrtek zatím nepravomocně odebralo povolení k provozu dvěma videoloterijním terminálům, které v minulosti povolilo v rozporu se zákonem, konkrétně ustanovením o sousedství. Mohlo by se jednat o důležitý precedens na cestě k redukci těchto urychlovačů chudoby a neštěstí.

Bárta: Magistrát Brna přitlačil Kalouska ke zdi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

 

Ministerstvo tak učinilo na základě podnětu Odboru rozpočtu a financování Magistrátu města Brna. Dalších několik desítek rozhodnutí o odebrání povolení má následovat záhy. Celkově se tento přístup může v Brně týkat asi tří stovek heren a několika tisíc hazardních přístrojů. Nyní se čeká na finální rozhodnutí ministra Kalouska.
 
V těchto několika řízeních se ale jedná o specifický případ: V minulosti totiž ministerstvo povolovalo přístroje do sousedství kostelů, škol, nemocnic, což však bylo v rozporu se zákonem. Nyní ministerstvo tvrdí, že chyba byla na straně provozovatelů, kteří v čestném prohlášení lživě uvedli, že nepožadují povolení do blízkosti například kostela, který stál přitom přímo vedle herny. Ministerstvo financí tyto údaje neověřovalo. Teď, po podnětech města Brna, rozhodnutí přezkoumalo a konstatovalo, že provozovatelé jednali při žádosti o povolení podvodně, což  je důvod k odebrání povolení.
 
Podle serveru mapyhazardu.cz se ale kolize hazardních přístrojů se sousedstvím týká jen v Brně stovek heren a hospod a tisíců VLT. Pokud ministr Kalousek zanedlouho potvrdí konečně zákonný postup svých úředníků, můžeme se dočkat během krátké doby výrazného snížení patologicky nebezpečných proherních zařízení.
 
To však nic  nemění na tom, že podle Ombudsmana je výše sázek ve VLT, kde se dá prohrát více jak čtvrt milionu korun za hodinu, nelegální a MF limitem pro výši sázek porušuje usnesení vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.