Bárta: Nečasova konkurenceschopnost. Před námi Fidži, za námi Ázerbájdžán

28.10.2012 13:50

Žijeme v globalizovaném světě a naštěstí se nemusíme vždy a ve všem spoléhat na pravdomluvnost a objektivitu naší vlády a úředníků. Existuje také celá řada objektivních srovnání ČR s jinými zeměmi, ze kterých je zcela patrné, jak si Nečasův kabinet vede.

Bárta: Nečasova konkurenceschopnost. Před námi Fidži, za námi Ázerbájdžán
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Světové ekonomické fórum ve své poslední studii konstatuje, že jenom během této krize se ČR v konkurenceschopnosti propadla z 33. na 38. místo. Podobný pokles zaznamenal také Institut for Management and Developement (IMD), který hlásí pokles z 28. na 33. místo. Se svou troškou do mlýna přišla i Světová banka, která nás v indexu kvality podnikatelského prostředí zařadila až na 65. místo na světě, daleko za všechny naše sousedy.

Pro srovnání Rakousko se ve výše zmíněném žebříčku umístilo na 10. místě, Německo na 20., Slovensko na 46. místě, Maďarsko je 54. a Polsko 55. Na pěti příčkách před Českou republikou stojí: takový draci jako Fidži, Panama, Tonga, Antigua a Barbuda a také Ghana. Na záda nám zase dýchají Bulharsko, Ázerbájdžán, Dominikánská republika, Trinidad a Tobago a Kyrgyzská republika. Do této pěkné společnosti jsme se dostali kvůli fatálním nedostatkům, na které v jednom kuse upozorňuji na půdě Poslanecké sněmovny, o kterých však představitele naši vlády s premiérem Nečasem v čele zřejmě nechtějí ani slyšet.

Tristní je bilance České republiky také v rychlosti a snadnosti založení nového podnikání. Loňské 138. místo jsme „vylepšili“ letošním 140. místem ze celkových 185 možných.

V ochraně soukromých investic nám patří krásné 100. místo (pokles o 3 příčky) a v kategorii dopad daňové zátěže na podnikání jsme si od minule opět pohoršili o jednu příčku na 120. Místo. Ale pozor! Abych jen nekritizoval, ve snadnosti získání elektrické přípojky jsme si zase polepšili ze 148. na 143. pozici.

Stojí za připomenutí, že to jsou pravicové vlády Topolánkova a Nečasova, které už od roku 2006 slibují zjednodušení podnikání a snížení daňové zátěže, avšak namísto těchto slibů přichází smutná realita, v níž analýzy všech relevantních světových autorit dokladují, že se naše země v těchto indexech vytrvale propadá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.