Bárta: Nešvar se zpětnými platbami supermarketů chceme odstranit

04.04.2013 17:27

Bárta se dnes sešel s pekaři ze Zlínského kraje.

Bárta: Nešvar se zpětnými platbami supermarketů chceme odstranit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

 

Dnes se Vít Bárta opět setkal s regionálními pekaři ze Zlínského kraje, aby s nimi prodiskutoval nejen změny v zákoně o významné tržní síle, ale také jejich regionální specifické dodavatelko-odběratelské vztahy. Přítomni byly například zástupci pekárny Bachan, pekárny Racek, pekárny Topek nebo mlýnů Kojetín.             

Diskutovalo se především o problémech malých pekařů při odběru mouky nebo při dodávání produktů do supermarketů. Velký problém pak mají lokální pekaři se zpětnými bonusy, které jsou součástí smluv s řetězci. „Problém je v tom, že bez této doložky vás k sobě supermarket nepustí. To může nakonec znamenat, že si zpětně po vás řetězec řekne o platbu, která vás připraví o veškerý zisk“, komentuje situaci Vít Bárta a dodává, že často tak dodáváme zboží do supermarketů jen z reklamních důvodů. „Klasicky to vypadá tak, že supermarket koupí bochník chleba za 10 Kč a následně ho prodává za 25 Kč. Přesně tento nešvar se zpětnými platbami bychom chtěli odstranit,“ uzavírá Bárta.  

Další problémem je, že smlouvy mezi pekaři a řetězci jsou uzavírány na jeden rok. Během této doby lze přepokládat změnu cen surovin, a to hlavně mouky. S poklesem cen mouky totiž klesají i náklady na pečení pečiva – v tomto případě řetězce okamžité volají po změně smlouvy. „Pokud tato situace ovšem nastane obráceně - produkční ceny rostou, žádná smlouva se samozřejmě nemění a vše jde na úkor pekaře,“ říká Bárta.

Kritiku sklidila také podpora pěstování řepky olejky, která prodražuje potravinářské obilí, a to se v konečném důsledku promítá do zdražování potravin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…