Bárta: Proč jsou v Řecku vyšší čisté mzdy než na Slovensku?

31.07.2012 14:07

Z deníku Víta Bárty

Bárta: Proč jsou v Řecku vyšší čisté mzdy než na Slovensku?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

V časopise Týden bylo v minulých dnech zveřejněno srovnání Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, ve kterém se porovnávaly čisté mzdy v jednotlivých státech Evropy. Nelze samozřejmě vzít jen nominální mzdy, je třeba je přepočítat podle kupní síly (tedy podle toho, co se za danou mzdu dá v jednotlivých státech pořídit).

Jak z tohoto srovnání Česká republika vyšla? Nijak zářně, z 25 srovnávaných zemí jsme se umístili šestí od konce. Hůře jsou na tom např. Poláci, Slováci či Estonci. Vůbec nejhůře dopadli Maďaři. Průměrná čistá mzda v ČR je 18 636 Kč. Na Slovenku je to po přepočtení asi 16 300 Kč, v Maďarsku 15 200 Kč. Naopak suverénně nejvíce berou lidé ve Švýcarsku (přes 46 tisíc Kč), následuje Velká Británie a Nizozemsko (oba asi 42 tisíc Kč).

Při pohledu na tabulku mě okamžitě napadají dvě věci. Země s nejvyšší průměrnou mzdou nejsou žádné montovny, jsou to země vysokou produktivitou práce a zároveň země, kde vznikají vysoce sofistikované produkty a služby s vysokou přidanou hodnotou. Přesně tady vidím vzor pro ČR: vzdělaná a produktivní pracovní síla, výroba špičkových výrobků a specializovaných služeb, které vyvážíme do celého světa. Bohužel jak dlouhodobě říkám, současná vláda dělá jen pramálo proto, aby se naše republika do této elitní skupiny dostala. Investice do vzdělávání, vědy a výzkumu jsou potlačovány. Strategie české konkurenceschopnosti s cílem dostat se mezi top 20 zemí je sice hezky napsaný, ale zůstává jen na papíře. Místo toho se zvyšuje DPH a dělají se plošné nekoncepční škrty.

Druhá myšlenka, která mi hned vyskočila, je ta, že země, které v rámci EU dostávají největší dotace a podporu mají o dost vyšší mzdy než např. na Slovenku a Estonsku, které je svým dílem dotují. Tak např. Španělsko má přepočtenou průměrnou čistou mzdu skoro 30 tisíc Kč, Řecko i přes obrovskou krizi cca 20 tisíc Kč (srovnejte se Slovenskem 16 300 Kč či Estonskem 16 200 Kč). Je sice třeba brát i úvahu i to, že zemích PIIGS je vysoká nezaměstnanost, která průměrnou mzdu zkresluje, ale to je na Slovensku třeba také. Každý Slovák musí kroutit hlavou, proč má vlastně dotovat svého bohatšího jižního kolegu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Bárta

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…