Bárta: Učiníme maximum pro to, aby tato vláda padla

23.10.2012 17:04

Projev na 47. schůzi Poslanecké sněmovny dne 23. 10. 2012

Bárta: Učiníme maximum pro to, aby tato vláda padla
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolil jsem si vám předložit návrh bodu, který velmi výrazně kopíruje bod, o kterém tady mluvil pan místopředseda Zaorálek, o kterém tady hovořila má žena ve vztahu k panu Šiškovi a především ve vztahu k panu ministrovi Drábkovi.

Původně jsem si říkal, že po jejich vystoupení vystupovat nebudu, ale přiznám se, že jsem si to rozmyslel a ten návrh jsem vám předal s ohledem na tu aroganci, která tady především z úst ministra financí zazněla. Dovolil bych si v tomto směru připomenout a požádat o informaci premiéra o tom, jakým způsobem se vyrovná se situací na Ministerstvu práce a sociálních věcí nikoliv k tématu S-karet, nikoliv k tématu vazby a vůbec trestního stíhání pana Šišky, ale k tématům ostatních hříchů pana ministra Drábka, kterých je obrovské množství a které v zásadě jen vyjmenovat by znamenalo tady hovořit celkem dlouhou dobu.

Nicméně z těch nejzásadnějších mi dovolte připomenout alespoň tři. První z nich je přenos kompetencí z obcí na úřady práce, centralizace - řekněme - údajné kontroly vyplácení dávek s vyšší adresností s cílem snížit množství příživníků na sociálních dávkách, s cílem zvýšit adresnost sociálních dávek, s cílem pevněji řídit a kontrolovat to, co stát za dávky vyplácí. V tomto směru bych rád připomenul, že celý tento manévr, na který je - pravda - navázán onen velmi drahý a zpochybňovaný software úřadů práce a vyplácení dávek, je vedle oné lumpárny vypsání zakázky bez výběrového řízení, s využitím jakési smlouvy na nákup něčeho úplně jiného, notabene na úplně jiném ministerstvu vypsané zakázky, notabene v dobách ministrování tak renomovaného odborníka na transparentní veřejnou správu, jako je právě Ivan Langer, tak vynecháme-li transparentnost Ivana Langera, vynecháme-li to, že smlouva na software, na licence k software není licence, není smlouva na poskytování jiných zcela nových softwarů, vynecháme-li i to, že nad touto smlouvou je spíše zajímavé, kolik sponzorů TOP 09 přímých i nepřímých včetně otce Kristýny Kočí různými způsoby participuje, tak když sečteme a odečteme všechny tyto lumpárny čistě právního rámce, zůstává zde ta lumpárna největší.

A to je to, že pravicová vláda, slibující, a nejenom ústy ministra práce a sociálních věcí, nejenom ústy ministra financí, ale i ústy předsedy vlády a dokonce volební kampaně ODS, vyšší adresnost sociálních dávek, tak celý tento nesmírně drahý prokorupční manévr ve skutečnosti znamenal v zásadě nulové úspory na sociálních dávkách. A i když já jsem si několikrát korespondoval s Ministerstvem práce a sociálních věcí, interpeloval jsem a žádal jsem vysvětlení, kolik konkrétně se na dávkách ušetřilo, tak realita je taková, že to říci neumíme. Naopak, můžeme se pochlubit tím, že minimálně za první kvartál tohoto roku byly v mnoha případech proplaceny některé dávky opakovaně, osobám, které je neměly dostat, nebo je dostaly naopak opakovaně s tím, že je měly dostat jenom jednou, nebo že dokonce máme případy, kdy naopak některé konkrétní osoby urgovaly tyto dávky a získaly je se značným zpožděním.

Sečteno, podtrženo, tento velký manévr strany, která je stranou starostů a TOP 09, sebral oněm starostům zásadní kompetenci zajišťovat ve svých obcích kontrolu nad větší adresností sociálních dávek, přesunul tuto kompetenci pod centrální, neřízený, obludně veliký a složitý úřad práce, a pod tímto složitým a obludným úřadem práce místo jasného zvýšení efektivity o desítky procent slýcháme v zásadě jenom dílčí čísla, kdy žonglujeme s tím, o kolik nějaký software mohl stát více či méně.

Vedle jasného porušení slibu vyšší adresnosti dávek je podobně zásadní situace v otázce dotýkající se veřejně prospěšných prací. Když se podíváme především na Šluknovsko, když se podíváme do oblastí s větším počtem nepřizpůsobivých osob, když se podíváme do míst, kde - obzvláště na onom Šluknovsku - se situace během loňského podzimu, zimy a jara začala velmi zásadním způsobem vyhrocovat a vláda tady slibovala zásadní koncepční kroky pro to, jak tento problém řešit, realita je taková, že můžeme číst řadu vyjádření konkrétních starostů, kteří konstatují, že v této oblasti se zcela zásadním způsobem vláda zprotivila svým slibům a nenaplnila očekávání, která tito konkrétní starostové měli.

Koneckonců výsledek TOP 09 i starostů v Libereckém a Ústeckém kraji jasně ukazuje na to, jak dalece občané spočítali, obzvláště v Libereckém kraji, výsledky oněch slibů a práce právě TOP 09 a Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Více peněz na veřejně prospěšnou službu, více peněz na veřejně prospěšné práce, více peněz na konkrétní adresnost sociálních dávek - to jsou přece ty nejpravicovější zásady sociální politiky. Adresnost, a dostaneš jen když budeš pracovat. Přesto MPSV zcela jednoznačně nenaplnilo toto očekávání. A v kontextu toho, že místo toho, aby se tyto peníze daly potřebným lidem, se evidentně tady minimálně o 20 miliónů nadsazují zakázky na nějaký konkrétní software, což je práce ono obvinění s panem náměstkem Šiškou, tak to i oněch nešťastných 20 miliónů by mohlo znamenat 10 % navýšení některých budgetů na tyto konkrétní položky, kupříkladu veřejně prospěšných prací apod.

Současná situace je taková, že není jisté, že tato vláda přežije, a já pevně doufám, že Věci veřejné udělají vše pro to, aby se sociální demokracií a s opozicí - a doufám, že nejenom s nimi - učinily maximum pro to, že tato vláda padne.

Přesto v této napjaté chvíli, přesto v této složité situaci, kdy hovořit o snaze tady hledat nějaká koncepční řešení, když tady za pár měsíců možná budou předčasné volby, přesto v této situaci se domnívám, že by bylo fér alespoň ujištění předsedy vlády o tom, že změní situaci na Ministerstvu práce a sociálních věcí, že vzhledem k tomu, že tady média opakovaně píší o tom, že sponzoři TOP 09 jsou napojeni na konkrétní zakázky na Ministerstvu práce a sociálních věcí, tudíž že je jasné, že jakýkoliv nástupce nebo spíše nástupkyně, kterou můžeme očekávat z řad TOP 09 na MPSV, bude jako zástupce TOP 09 spíše pokračovat v tom nejenom nekoncepčním, nejenom prokorupčním, ale v každém případě i v oblasti sociální jednoznačně veřejnosti neprospěšném postupu.

A proto prosím pana premiéra, aby aspoň dal garance, že toto ministerstvo nebude v kompetenci TOP 09, že v rámci této uvolněné pozice se zjedná náprava alespoň do podmínek, jak vypadalo MPSV za dob, kdy na tomto ministerstvu jako ministr seděl právě současný premiér Nečas. Koneckonců, možná v novém a jiném složení ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas by mohl býti velmi prospěšným řešením.

Děkuji za pozornost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.