Bárta: Zrušit zákon o významné tržní síle není řešení

17.04.2013 7:36

Vláda na svém pravidelném zasedání měla mimo jiné jednat o zákonu o potravinách a tabákových výrobcích.

Bárta: Zrušit zákon o významné tržní síle není řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

 

Ten měl jít na vládu s rozporem. Ministerstvo zdravotnictví totiž zásadně nesouhlasí s převodem kompetencí v oblasti veřejného stravování ze svého rezortu na Ministerstvo zemědělství. Vláda ovšem tento zásadní bod ze svého jednání stáhla. VV současně veřejnost upozorňují na snahu TOP 09 a ODS zrušit zákon o významné tržní síle, který zítra vláda projednávat bude. VV, pro které je téma cen a kvality potravin dlouhodobou prioritou, se  s tímto návrhem neztotožňují. Představují naopak svůj vlastní návrh, který mimo jiné jasně definuje malého a středního podnikatele.

Na zítřejší vládu měl jít mimo jiné  návrh zákona z pera Ministra zemědělství o potravinách a tabákových výrobcích. „Věci veřejné k řešení tohoto zákona vyzývají již mnoho měsíců. Před hodinou byl tento zásadní bod ovšem oficiálně stažen z programu jednání vlády,“ komentuje situaci Vít Bárta. Věci veřejné nesouhlasí s převodem kompetencí z Ministerstva zdravotnictví na Ministerstvo zemědělství v oblasti veřejného stravování,  tak jak zákon navrhuje.  

Odmítáme jakékoliv omezování kontroly potravin, ale zase vítáme návrh ministra zemědělství na zvýšení sankcí pro obchodní řetězce za nekvalitní potraviny ze tří až například na deset milionů korun“, říká Vít Bárta. VV proto předloží Poslanecké sněmovně svůj pozměňovací návrh na sankci procentuální z obratu společnosti.

Místopředseda Výboru pro zdravotnictví MUDr. Jiří Štětina, poslanec VV, k tomu říká:  „Novelu zákona a o potravinách připravilo ministerstvo zemědělství způsobem, který se věcně i formálně neslučuje s pravidly přípravy návrhu zákona dvou rezortů a pravidly kompetenčního zákona.

Chceme současně dnes upozornit veřejnost a média na snahu TOP 09 a ODS zrušit zákon o významné tržní síle (ZVTS) zcela bez ochrany malých a středních podnikatelů“,  řekl  na tiskové konferenci Vít Bárta a dodal, že to znamená, že se opět vrátí regálovné, zruší se povinné lhůty ke splacení faktur a druhotná neschopnost bude likvidovat malé a střední podnikatele. K tomu se Vít Bárta, předseda strany VV, vymezuje: „Věcem veřejným nezbývá nic jiného, než po opakovaných urgencích vlády předložit vlastní návrh zákona. Jeho cílem je chránit malé a střední zemědělce a výrobce.“ Ti jsou definovaní obratem do 600 mil. ročně. Zároveň VV chtějí podporovat prodej českých výrobků v hypermarketech a zvyšovat zaměstnanost v potravinářské a zemědělské výrobě. „Nechceme chránit dominantní výrobce potravin, kteří jsou stejně nebezpeční jako hypermarkety“,  uzavírá Bárta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…