Bartoš (ČPS): ACTA musí posoudit Ústavní soud

13.02.2012 10:20

V Praze vyšlo do ulic podle odhadů více než 2000 lidí. I v jiných městech lidé překonali mrazy, aby vyjádřili svůj nesouhlas s kontroverzní smlouvou ACTA. V České republice demonstrovaly tisíce lidí v 18 městech. Protesty se stovkami účastníků zažily například Brno, Plzeň, Ostrava nebo Jihlava.

Bartoš (ČPS): ACTA musí posoudit Ústavní soud
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš v pořadu Hyde park

Pirátská strana jako organizátor protestů formulovala čtyři požadavky na vládu a Parlament:

  1. Zastavení ratifikace smlouvy ACTA
  2. Přijetí ústavního zákona o svobodném Internetu podle petice http://internetbezcenzury.cz (tu podepsalo přes 15 000 lidí)
  3. Průhledné vyjednávání mezinárodních smluv
  4. Průhledné financování úřadů a politických stran

Předseda Pirátů Ivan Bartoš kritizoval vládu, že dopad smlouvy ACTA na občanská práva dala k posouzení ministerstvu průmyslu a obchodu. Kompetentním orgánem pro posouzení dopadu ACTA na lidská práva je v České republice Ústavní soud.

„Vyzýváme předsedu vlády Petra Nečase, aby poslanecké sněmovně navrhl předložení smlouvy ACTA Ústavnímu soudu podle článku 87 odst. 2 Ústavy České republiky,“ řekl předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. Pirátská strana následně tuto výzvu v otevřeném dopise upřesnila.

Svůj názor na smouvu ACTA dnes vyjádřili lidé téměř ve třech stovkách měst po celém světě, například v Berlíně stejně jako ve Frankfurtu vyšlo do ulic přes 10 000 lidí. Protesty dále proběhly i v Polsku, Itálii, Litvě, Francii a desítkách dalších zemí.

ACTA se podle Pirátů výrazně dotýká svobody šíření informací. Podle Pirátů nejde jen o Internet, ale o smlouvu, která dopadá na práva všech občanů. Piráti nesouhlasí s extrémními zásahy do práv občanů, zásahy do lidských práv, zásahem do svobodného prostoru Internetu, zpřísnění přeshraničních kontrol a s ničením zabaveného zboží.

Zdroj: Piráti.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: azz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Doležal (SPD): Za spravedlivé financování Středočeského kraje

9:15 Doležal (SPD): Za spravedlivé financování Středočeského kraje

Vláda Petra Fialy se chová velmi hanebně a asociálně nejen k většině skupin českých občanů, včetně t…