Bartošek (KDU-ČSL): Někdo musí škody zaplatit. Já, plátce daně, to ale odmítám

31.03.2013 14:40

KDU-ČSL, jako dlouhodobý a soustavný kritik projektu sKaret, trvá na ukončení tohoto projektu. Vypadá to, že jeho nesmyslnost pochopil i premiér Nečas.

Bartošek (KDU-ČSL): Někdo musí škody zaplatit. Já, plátce daně, to ale odmítám
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

"Nevnímáme tento krok jako výhru, ale jako selhání této vlády a především TOP 09 a jejích čelních představitelů," říká  místopředseda KDU-ČSL a stínový ministr sociálních věcí Jan Bartošek. " Jsem přesvědčen, že především místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek a jeho první náměstek Šiška nesou finanční zodpovědnost za tento zpackaný projekt. Vyzýváme je, aby z celé situace vyvodili osobní zodpovědnost. Vzhledem k vzniklým škodám je na místě i odpovědnost hmotná, protože byli hlavními architekty a realizátory tohoto projektu. Vše dělali s plným vědomím rizik i přes to, že již na samém počátku byl projekt hlasitě kritizován Českou bankovní asociací. Z jejich strany tedy nešlo o nějaký omyl nebo omluvitelnou neznalost."

V současné legislativě České republiky je dostatečně upravena odpovědnost všech osob, a to i zvolených zástupců. Každý politik  - jako každá jiná fyzická osoba - nese odpovědnost za své jednání či opomenutí, v jehož důsledku vznikla jinému majetková újma.  Ani "politická odpovědnost" osoby vykonávající veřejnou funkci nezakládá důvod ke zproštění odpovědnosti za způsobenou škodu.

"Souběžně s rozhodnutím Vlády České republiky o případném zrušením projektu sKaret je její povinností podat orgánům činným v trestním řízení podnět s cílem nalezení zodpovědné osoby a současně spolu s prokázáním škod  tyto škody neprodleně vymáhat," sdělil Leo Steiner, člen KDU-ČSL a iniciátor občanských aktivit prosazujících hmotnou odpovědnost politiků a náhradu škod jimi způsobených. Odpovědnost konkrétních chybujících úředníků je v legislativě rovněž dobře upravena a v konkrétních případech byla i mnohokrát aplikována. "Na závěr si dovoluji upozornit, že pokud vláda tento podnět k prošetření sama nedá, tak plně převezme odpovědnost za celý projekt včetně škod, které s největší pravděpodobností vzniknou," doplnil Leo Steiner. Tuto odpovědnost nemusí nést dle KDU-ČSL plátci daní, dokonce naopak.

"Nevím, proč bych měl ze svých daní platit škodu, kterou svým jednáním způsobili našemu státu neschopní představitelé vrcholného vedení TOP 09," uzavírá Jan Bartošek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce