Bělobrádek: Národ by se měl učit od pozitivních vzorů. Václav Havel mezi ně určitě patří

05.01.2012 10:00

Myslím, že bychom měli u nás v Královéhradeckém kraji ukázat, že si vážíme osobnosti našeho prezidenta Václava Havla, který se nejen zasloužil o demokracii, ale zanechal také obrovský kulturní ohlas.

Bělobrádek: Národ by se měl učit od pozitivních vzorů. Václav Havel mezi ně určitě patří
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Pevně věřím, že se podaří tuto změnu prosadit. Národ by se měl učit od pozitivních vzorů, mezi které Václav Havel určitě patří, především v boji za svobodu a demokracii.

Václav Havel měl jistě i některé vlastnosti, které jako u každého znás, nemůžeme obdivovat. My v KDU-ČSL musíme za nekorektní např. považovat jeho angažmá v kauze Bartončík, za kterou se, narozdíl od Nana Rumla, nikdy neomluvil. Každopádně jako disident, politik i dramatik naši zemi proslavil, a to v tom nejlepším světle. Jako člověk hledající sesty k pravdě a lásce. Heslo "Boží pravda a láska zvítězí" byla Masarykem redukována na Pravda zvítězí. Havel jí poněkud rozvinul na svoje známé heslo. Ať je to jak je to, Václav Havel pro tuto zemi udělál mnohem více, než jí ublížil. Dramatik to byl skvělý. Proto se domnívám, že hradecká městská knihovna by mohla nést jeho jméno.

Jako obyvatel Královéhradeckého kraje, jsem primátorovi Hrdce Králové navrhl pojmenování nové budovy městské knihovny v Hradci Králové po nedávno zesnulém panu prezidentovi Václavu Havlovi. Domnívám se, že náš kraj, a tím i jeho metropole, jsou s ním úzce propojení jeho chatou Na Hrádečku, ze setkávání se s polskými disidenty i mnoha dalšími aktivitami pana prezidenta. Václav Havel byl nejen politik, ale také významný literát, který se prosadil již v šedesátých létech. Svoji poslední divadelní hru také v našem kraji jako režisér zfilmoval. Proto se domnívám, že knihovně by jeho jméno svědčilo. Aby nedošlo k záměně s Knihovnou Václava Havla, dovoluji si navrhnout název Knihovna prezidenta Václava Havla v Hradci Králové. Domnívám se, že by to našemu krajskému městu slušelo.

Zákon o zásluhách o rozvoj svobody a demokracie V. Havel nepotřebuje. Spíše by mu slušelo pojmenovat po něm kulturní zařízení, myslím. Lidé to ocení více, než pokoušet se parlamentem vykládat historii. O uměleckých kvalitách nemůže být sporu.

 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sadovský (ANO): Tenhle Rakušanův alibistický přístup nás přivede do pekel

17:04 Sadovský (ANO): Tenhle Rakušanův alibistický přístup nás přivede do pekel

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.