Bém: Proč ministerstvo bojkotuje prokazatelný fakt, že konopí léčí?

21.03.2013 20:04

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny dne 21. 3. 2013 - interpelace na ministra Hegera.

Bém: Proč ministerstvo bojkotuje prokazatelný fakt, že konopí léčí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém u řečnického pultíku ve sněmovně

Dobré odpoledne, pane předsedající, dámy a pánové, před nedávnou dobou jsem oceňoval postup ministra zdravotnictví pana kolegy Hegera a celého ministerstva při schvalování návrhu zákona o léčebném využití konopí. Ale sešel se měsíc s měsícem a bohužel dnes musím konstatovat, že ta situace je naprosto diametrálně odlišná. Proto vznáším interpelaci na pana ministra Hegera.

Vážený pane ministře, při odpovědi na interpelaci poslance Votavy jste 14. února 2013 prohlásil, cituji: "Je dneska nezvratným faktem, že účinnost konopí jako léčiva není brána jako seriózní a léčivo v této farmaceutické podobě je považováno pouze za podpůrný léčivý prostředek."

Rád bych vás v této souvislosti upozornil na 110 randomizovaných jednoduše nebo dvojitě zaslepených klinických studií s placebem, které v loňském přehledu léčebných účinků konopí a látek v konopí obsažených tzv. fytocanabinoidů identifikoval německý redigovaný a impaktovaný vědecký časopis Deutsches Artzablatt (?) se závěrem, že mohutné léčebné účinky konopí a přípravků z něj se v dnešní medicíně jednoznačně považují za prokázané. Přinejmenším pro léčbu spasticity, nauzey a vomitu v důsledku chemoterapie, ztráty váhy a nechutenství, při léčbě chronické bolesti a také při léčbě dysfunkce močového měchýře u roztroušené sklerózy, tiku u Touretteova syndromu a ulevodobou (?) indukovaného tremoru Parkinsonovy nemoci.

Chci vás rovněž upozornit, že Česká neurologická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně ve svém aktuálním klinickém standardu pro diagnostiku a léčbu roztroušené sklerosy a neuromialitis optika doporučuje užití fytocanabinoidů THC v léčbě spasticity u roztroušené sklerózy, a to s doporučením typu A, to znamená s doporučením s nejvyšší silou tohoto doporučení udělovaného na základě přesvědčivého průkazu efektivnosti léčebného postupu.

Ptám se vás proto, zda se ve světle těchto a stovek dalších, které jsem dneska nemohl citovat, nezpochybnitelných vědeckých důkazů a fakt, změní postoj vámi řízeného Ministerstva zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv k využití konopí pro léčbu, jež tato Sněmovna drtivou většinou hlasů schválila ve formě zákona. Nebo zda se i nadále budete pomocí nepravdivých tvrzení o neprokázané terapeutické hodnotě konopí a přípravků z něj snažit vůli zákonodárného sboru nenaplnit, zesměšnit, naopak využití konopí pro léčbu v České republice bojkotovat formou obstrukčních podzákonných norem, jak to činíte doposud.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…