Bobošíková: Ukazuje se, že korupčníci jsou ve všech parlamentních stranách

26.05.2012 9:41

Policie ČR šetří Kalouska, Tluchoře a Kočí

Bobošíková: Ukazuje se, že korupčníci jsou ve všech parlamentních stranách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková

V souvislosti s námi podaným trestním oznámením ze dne 16. dubna obdržela dnes Suverenita oficiální informaci z Policie ČR, útvaru pro vyšetřování kriminality SKPV, že je prováděno komplexní vyhodnocení aktuální skutečnosti související s již proběhlým trestním řízením poslanců Bárty a Škárky.

„Dnešní informaci z Policie ČR vítáme. Nevíme, zda je odezvou našeho trestního oznámení nebo zda policie jedná v důsledku zveřejněných materiálů iniciativně sama. Každopádně fakt, že se skandální informace, naznačující stomilionovou korupci, prošetřují, považujeme za náznak obratu k lepšímu,“ řekla Jana Bobošíková.

„Věřím, že se policie i justicie nebudou bát jednat podle hesla padni komu padni a postupně očistí veřejnou správu od všech korupčníků, pučistů a jiných zločinců, kteří, jak se ukazuje, jsou prakticky ve všech současných parlamentních stranách. A také věřím, že to občanům pomůže správně se rozhodovat při výběru politických stran v nadcházejících krajských a senátních volbách,“ dodala Jana Volfová.

Související informace:

Suverenita podala trestní oznámení Službě pro odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR na ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09, poslance Petra Tluchoře z ODS, poslankyni Kristýnu Kočí a další osoby. Podezřívá je z podplácení, přijímání úplatků a krácení daně. Trestní oznámení vycházelo z rozsudku nad poslanci Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou, který vynesl soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 Jan Šott v pátek 13. 4. 2012.

Soudce při zdůvodnění rozsudku doložil přípravu zaplaceného puče ve vládní straně Věci Veřejné z tzv. „protikorupční“ koalice Petra Nečase. Z nahrávek, které byly soudem uznány jako relevantní důkazy, vyplývá, že puč mohl být zvenčí objednán u poslankyně Kočí ministrem Kalouskem z TOP 09 a poslancem Tluchořem z ODS. Ze soudem uznaných nahrávek dále vyplývá, že za provedení puče byl slíbena odměna ve výši stovek milionů korun.

„Věříme, že se policie nenechá odbýt výroky o bájné lhavosti na adresu poslankyně Kočí, kterými se ministr financí Kalousek snaží zlehčovat podezření z korupce, a že celou věc důkladně prošetří,“ uvedla k trestnímu oznámení předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková. „Pokud budou orgány činné v trestním řízení důsledné, je tu jistá naděje, že se dozvíme, kdo manipuluje jednotlivými politickými stranami, kdo manipuluje veřejným míněním a kam tečou miliardy z předražených státních zakázek,“ dodala.

Fakta, zveřejněná u soudu, podle ní vyvolávají obavy z ohrožení demokracie v ČR. Zavdávají důvod si myslet, že politický systém je u nás budován na korupci a zločinech, nikoliv na volné soutěži politických stran, respektujících základní demokratické principy. Pokud by se takové skutečnosti prokázaly, je na místě uvažovat o zrušení současných koaličních politických stran. Obsah nahrávky vyvolává jasnou představu o tom, že aféry kolem Věcí veřejných, vyvolané K. Kočí a J. Škárkou, se nezrodily v hlavách jen těchto dvou aktérů. Poslanci Kočí a Škárka neměli sami o sobě jakýkoli racionální důvod skandalizovat svou mateřskou stranu a likvidovat své parlamentní pozice. Aktivita poslanců Kočí a Škárky nemohla sama bez dalších kroků vést k posílení jejich vlivu ani ve VV, ani v Poslanecké sněmovně. Jejich počínání nelze také přiznat punc obecné prospěšnosti při odhalování společensky negativních jevů. Skandalizace VV jim nemohla jakkoli posloužit, ale posloužila by právě nejvíce „kmotrům“ z ODS a TOP09 při případném pokusu o změnu politického rozložení sil.

Jako logické vysvětlení se tak nabízí to, o kterém poslankyně Kočí hovoří ve své nahrávce a které se různě skloňuje v rámci celého skandálu – a totiž to, že se K. Kočí nechala nalákat na nabídku nebo slib úplatku či přímo na poskytnutý úplatek. Sama pak jako „nabízející“ identifikovala ministra financí a poslance za TOP09 Ing. Miroslava Kalouska a poslance za ODS Petra Tluchoře.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Suverenita - blok Jany Bobošíkové

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Jurečka v kostce

8:19 Mašek (ANO): Jurečka v kostce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodově reformě ministra Jurečky