Březina (KDU-ČSL): EU se donkichotsky snaží poroučet větru dešti

19.01.2013 8:24

K drastické regulaci ratingových agentur.

Březina (KDU-ČSL): EU se donkichotsky snaží poroučet větru dešti
Foto: red
Popisek: Europoslanec Jan Březina

Nová úprava vychází z logiky, že ratingové agentury jsou zloduchy nesoucími odpovědnost za finanční krizi v EU. Úporná snaha řídit a kontrolovat vše kolem sebe včetně finančního trhu však působí donkichotsky.  Z požadavku, aby členské státy omezily nadměrné spoléhání se investorů na ratingy agentur a více využívaly vlastní ratingy, na mě dýchá ideologie socialistického plánování. Umělé omezování a usměrňování poptávky v ekonomice nikdy nefungovalo. Spíše než hledat viníky finanční a dluhové krize v ratingových agenturách by si EU měla udělat pořádek na vlastním dvorku. Pokud investoři ratingovým agenturám důvěřují, pak to znamená, že tyto odvádí kvalitní práci. Sváže-li EU ratingovým agenturám ruce, aniž by nabídla nějakou lepší alternativu, způsobí tím pouze chaos na finančním trhu.

Příznivě hodnotím pouze návrhy směřující k větší nezávislosti ratingových agentur. Jedním z nich je pravidlo, podle něhož může mít spoluvlastník jedné ratingové agentury maximálně 5% podíl v jiné ratingové agentuře, dalším potom zavedení zásady rotace ratingových agentur tak, aby ekonomickou kondici dané firmy neposuzovala dlouhé roky po sobě jedna a táž ratingová agentura. Tyto změny by měly vést k žádoucímu posílení konkurenčního boje mezi ratingovými agenturami a k objektivnějšímu hodnocení výsledků jejich činnosti.

Schválené nařízení naštěstí neobsahuje zřízení evropské ratingové agentury,  EP nicméně požaduje znovuotevření diskuse na toto téma, takže se nepochybně nejedná o uzavřenou kapitolu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.