ČSSD: Mocenský převrat ve VZP ohrožuje české zdravotnictví

26.11.2012 18:49

Členové správní rady VZP nominovaní ČSSD považují dnešní změny ve vedení VZP za mocenský pokus koalice o ovládnutí největší zdravotní pojišťovny v zemi, krátce poté, co vláda, byť těsnou většinou a nikoliv v duchu fair play, získala ve Sněmovně důvěru.

ČSSD: Mocenský převrat ve VZP ohrožuje české zdravotnictví
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Je třeba jasně uvést, že nový šéf VZP Zdeněk Kabátek i nový předseda Správní rady VZP Petr Nosek byli protlačeni do svých funkcí silou koaličních hlasů bez toho, aby tato zásadní změna pro české zdravotnictví byla jakkoli projednána s opozičními zástupci ve Správní radě VZP. Jde tak jednoznačně o účelovou změnu, která je nepochybně součástí skrytých politických dohod uvnitř vládní koalice a která nemá za cíl zlepšit fungování největší zdravotní pojišťovny.

Ani jeden z nově zvolených vedoucích funkcionářů VZP není pro ČSSD přijatelným kandidátem. U náměstka Noska připomínáme jeho dlouhodobou činnost jak uvnitř VZP, tak na ministerstvu zdravotnictví. MZ samo přitom v posledních měsících k dobrému jménu a situaci uvnitř VZP nepřispělo.  Sám Nosek hlasoval pro všechny usnesení Správní rady včetně těch sporných. Tím pádem je jeho podíl na krizové situaci ve VZP neoddiskutovatelný. U pana Kabátka jde vedle jeho činnosti na ministerstvu zdravotnictví také o nepřítomnost jakýchkoliv zkušeností s výkonnou funkcí ve zdravotnictví, které jsou bezesporu pro řízení instituce takové velikosti, jako VZP, nutné.

ČSSD opakovaně upozorňovala na snahu ministra Hegera ovládnout VZP pomocí personálních změn a koaličního parcelování moci v této instituci. Nyní se tento scénář naplňuje v přímém přenosu a vzniká reálné riziko další destabilizace zdravotnictví za pomoci již „Hegerovy“ VZP.

Postup, kdy je ředitel největší zdravotní pojišťovny namísto transparentního výběrového řízení urychleně volen za cenu ignorování a převálcování opozice, je pro ČSSD nepřijatelný. Zástupci ČSSD dnes na jednání Správní rady navrhli standardnější a průhlednější postup: okamžité vyhlášení výběrového řízení na tento důležitý post. Návrh byl vládní koalicí zamítnut!

ČSSD proto považuje mocenský převrat ve VZP, řízený ministrem Hegerem, za nepřijatelný a krajně rizikový jak pro zdravotnictví, tak pro udržení kvalitní a dostupné zdravotní péče v naší zemi. Jsme přesvědčeni, že o veřejných prostředcích VZP v objemu desítek miliard korun ročně se musí rozhodovat transparentně, odpovědně a systémově. Nikoli na základě aktuální koaliční převahy koaličních hlasů a jejich účelového zneužití.

Sociální demokracie proto využije všech svých sil ve Správní radě VZP k tomu, aby zabránila vládní koalici v další destabilizaci zdravotnictví, rušení nemocnic či privatizaci zdravotní péče.

Michal Sojka, Jiří Běhounek, Jaroslav Krákora, Vladimír Plaček, Jiří Koskuba
členové Správní rady VZP za ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: V této mimořádné situaci jsem  požádal o pomoc Evropskou komisi

8:19 Ministr Výborný: V této mimořádné situaci jsem požádal o pomoc Evropskou komisi

Místo obvyklých 130 tisíc tun letos tuzemští pěstitelé ovoce sklidí kvůli silným mrazům jen pětinu, …