ČSSD: Požadujeme zastavení přípravy nového územního plánu

06.06.2012 8:18

Klub zastupitelů za ČSSD bude usilovat o zařazení diskuse k hrozbě ztráty evropské dotace na výstavbu metra A na program mimořádného Zastupitelstva hl. m. Prahy, které se uskuteční 7. června.

ČSSD: Požadujeme zastavení přípravy nového územního plánu
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Ve světle nových informací zároveň požaduje po prvním náměstkovi Hudečkovi pozastavení přípravy nového územního plánu a pořizování změn stávajícího územního plánu. V obou záležitostech se usnesl na svém pátečním jednání.

Pražská sociální demokracie vyzve primátora Svobodu, aby zařadil na program blížícího se mimořádného jednání Zastupitelstva bod k možnému řešení vznikajícího problému financování výstavby metra A. Případná ztráta dotace by zásadním způsobem přispěla k zvýšení zadlužení hlavního města, protože takto významný projekt si nemůže vedení města dovolit pouze zakonzervovat. „Jestliže koalice chce dostát svému závazku, že nebude město zadlužovat, měla by být připravena spolupracovat na hledání řešení, která by dotaci zachránila,“ vyjádřil se na adresu vedení magistrátu předseda Klubu zastupitelů za ČSSD Petr Dolínek.

Důvodem ke ztrátě více než sedmimiliardové dotace Evropské komise je neexistence autobusového terminálu a záchytného parkoviště v projektu stavby metra A. Přitom o problému se ví již delší dobu a zástupci ČSSD na vznikající problém upozorňovali a navrhovali řešení. Podle původního záměru měl na Dlouhé Míli vzniknout autobusový terminál a záchytné parkoviště, což byla jedna z podmínek získání evropské dotace. Vzhledem k úsporám však má metro vést prozatím pouze do Motola. Bylo proto dlouhodobě jasné, že zastávka metra na Dlouhé Míli nebude.

Přestože koalice o tomto problému musela vědět, nepřijala žádná opatření k jeho nápravě. Nekompetentnost současného vedení dokládá, že se ani nezabývala původním návrhem řešení, které předložil ještě bývalý náměstek pro dopravu Karel Březina. Koalice tak svým nezodpovědným přístupem ohrožuje miliardovou dotaci a celý projekt metra A. Klub zastupitelů za ČSSD však deklaroval připravenost spolupracovat s Radou hlavního města na hledání východiska. „Řešením může být přesunutí terminálu i parkoviště k zastávce metra Veleslavín. Splnilo by to svůj účel stejně dobře jako podobná zařízení na Dlouhé Míli. Je to řešení, které jsme sami navrhovali a které jsme připraveni nadále podporovat, pokud bude mít ODS a TOP 09 konečně zájem něco v celé věci podniknout,“ řekl pražský zastupitel Karel Březina.

Klub zastupitelů za ČSSD na svém pátečním zasedání rovněž jednal o přípravě nového územního plánu. Vzhledem k vážným pochybnostem, které vyjádřilo Ministerstvo pro místní rozvoj o zákonnosti obsahu a postupu při pořizování a vydávání nového územního plánu, sociálně demokratičtí zastupitelé vyzývají pana Hudečka, aby pozastavil přípravu nového územního plánu. „Vedle možné nezákonnosti celého záměru nemůžeme jen tak přejít názor ministerstva, že příprava některých strategických staveb, například silničního okruhu, může být kvůli Hudečkovu územnímu plánu až o pět let opožděna. To je pro nás neakceptovatelné. Předložený záměr by měl být přehodnocen tak, aby k takovýmto průtahům u významných projektů kvůli přidělení územního rozhodnutí nedocházelo,“ uvedl zastupitel a člen výboru pro územní rozvoj Miroslav Poche.

Pražské sociálně demokratické zastupitele rovněž zaráží nepodložená vyjádření náměstka Hudečka, že v stávajícím systému územního plánování přišel pražský rozpočet o 2,7 miliardy korun. Předložené informace jsou pro zastupitele za ČSSD překvapivé, protože nikdy neměli ve svých kompetencích územní plánování a v průběhu svého působení ve vedení města nepodporovali navrhované změny s výjimkami typu dopravní stavby. Proto považují vznesená obvinění za tak závažná, že očekávají jejich okamžité podložení patřičnou evidencí. Vyzývají proto pana náměstka Hudečka, aby neprodleně předložil policii důkazy o popisovaném korupčním jednání, tak aby bylo možné zahájit vyšetřování. „Není možné prostřednictvím médií šířit závažná obvinění a potom nespolupracovat s orgány činnými v trestném řízení,“ řekl zastupitel Dolínek. Nedojde-li k předložení důkazů policii, lze pokládat tvrzení o korupci v územním plánování za další z mnoha nepodložených spekulací náměstka Hudečka.

V neposlední řadě sociální demokraté nesouhlasí s dalším přijímáním dílčích změn územního plánu. Vzhledem k záměru pořídit nový, takzvaný Metropolitní územní plán, neodpovídá přijímání rozporuplných změn územního plánu vlny 06 a 07, jejichž předmětem je většinou rozsáhlá bytová a administrativní výstavba, deklarovaným zásadám transparentnosti a jednoduchosti územního plánování v Praze. Zároveň nepovažují za možné schvalovat předložené změny a zároveň tvrdit, že zahájení jejich projednávání mohlo být spojeno s korupcí, jak prostřednictvím médií informoval pan Hudeček. „Proto také náš zastupitelský klub požaduje, aby bylo zastaveno projednávání všech změn vlny 06 a 07,“ dodal Miroslav Poche.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…