ČSSD: ÚSTR musí být profesionálně fungujícím správním orgánem

24.03.2013 11:58

Stanovisko ČSSD k budoucnosti Ústavu pro studium totalitních režimů.

ČSSD: ÚSTR musí být profesionálně fungujícím správním orgánem
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

ČSSD odmítá spekulace, podle kterých má v úmyslu omezit či zrušit Ústav pro studium totalitních režimů. Před pěti lety, kdy ÚSTR vznikal, stála ČSSD spolu s dlouhou řadou historiků proti zrodu státní instituce s náplní činnosti, jež se měla překrývat s posláním již existujících akademických pracovišť. Dnes, kdy ÚSTR působí a čerpá peníze ze státního rozpočtu, pokládáme za důležité jej nevtahovat do politických ideologických sporů a dbát o co nejzodpovědnější nakládání s veřejnými prostředky.

ČSSD v rámci pokračující celospolečenské debaty jednoznačně deklaruje svůj záměr zachovat, a to po volbách 2014, ÚSTR jako instituci mapující novodobou čs. historii a zpřístupňující historické dokumenty. Přejeme si, aby ÚSTR byl jak profesionálně fungujícím správním orgánem, tak historickým pracovištěm srovnatelným s obdobnými institucemi v zahraničí a schopným v kvalitě svých výstupů obstát v domácí konkurenci.
 
ČSSD je přesvědčena, že jenom prostřednictvím zevrubného poznání minulosti je možné se vyhnout opakování chybných kroků v budoucnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.