Černochová (ODS): Rizika nových politických subjektů: nečitelnost a hrozba privatizace státu

10.10.2013 11:30

Pokud můžeme věřit posledním předvolebním průzkumům, pak značná část voličů se při letošních předčasných volbách do Poslanecké sněmovny bude rozhodovat na poslední chvíli. Ne náhodou, voliče totiž tentokrát láká na laciná populistická hesla řada nových politických subjektů, za jejichž vznikem stojí snaha vlivných podnikatelů proniknout do politiky. Před občany tak stojí velké dilema: podlehnout jejich vábení, nebo dát znovu důvěru tradičním politickým stranám?

Černochová (ODS): Rizika nových politických subjektů: nečitelnost a hrozba privatizace státu
Foto: archiv J. Černochové
Popisek: Starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS)

Volba je o to těžší, že nových politických subjektů, které se před předčasnými sněmovními volbami vyrojily jako houby po dešti, je víc než kdykoliv před tím. Neupírám žádnému z nich právo na existenci, jen si kladu otázku: Skutečně víme, co od nich po volbách můžeme čekat?

Občanská demokratická strana má za sebou varující zkušenost s Věcmi veřejnými, jejichž vládní angažmá ilustrovalo rizika, které s sebou vznik nových politických subjektů nese. ODS jako strana s jasně vymezenými konzervativně-liberálními hodnotami měla najednou po boku někoho, kdo se vyznačoval netransparentností vnitřní struktury, nekompetentností, personalizací politiky, ztělesněnou osobou ambiciózního vůdce, a nejasným ideovým ukotvením strany. A jak to dopadlo, všichni víme.

Obezřetnost je na místě i nyní, demokracie je křehká hodnota a s jako takovou je s ní třeba zacházet. Mezi ODS a novými politickými subjekty vzniklými u nás v posledních letech je zásadní a naprosto klíčový rozdíl. ODS vznikla na podobném základě jako standardní politické strany v západních demokraciích, které jsou zárukou politické stability v zemi. Tedy jako politická strana, která reprezentuje více skupin společnosti a z toho pramenící různé zájmy.

Naproti tomu za vznikem nových politických subjektů, jako je Babišovo ANO 2011 nebo Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, stál úzký zájem jejich zakladatele a lídra, vlivného podnikatele. Tento zájem může být šlechetný, ale také být nemusí, to dopředu nevíme. ODS se už jednou „spálila“ s Věcmi veřejnými, podruhé takovou chybu neudělá.

Pro všechny tyto nové politické subjekty je příznačné, že chtějí „zatočit s dinosaury“ a reprezentovat změnu, profilují se však především soustavnou kritikou stávajících politických stran, stavu společnosti a fungování státu, čímž jen prohlubují všeobecnou frustraci voličů z politiky. Ale současně se také vezou na vlně laciného populismu.

Kdyby nebyla celospolečenská negace tak v módě, jistě by si už dávno někdo všiml toho, že nové politické subjekty, z nichž jeden má slovo Ano dokonce v názvu, s takovou oblibou užívají předpony ne.

„Stát není dobrý hospodář.“ „Nechceme tunelování školství, životního prostředí, zdravotnictví, bezpečnosti země a sociálních služeb drahými a neefektivními projekty.“ „Další zvyšování daní je pro ANO nepřípustné.“ „Nechceme být provincií EU.“ To je jen namátkou několik hesel z volebního programu Okamurova Úsvitu a Babišova ANO, přičemž druhý jmenovaný se ani o svém programu příliš bavit nechce.

Pro voliče by to mělo být varovným signálem, stačí si vzpomenout na rok 1994, kdy se v Itálii dostal k moci Silvio Berlusconi, který mistrně propojil svět politiky a médií. U Italů tehdy zabodoval s business plánem, který počítal s manažerským řízení státu jako dobře prosperující, nezadlužené firmy. Tentýž Berlusconi byl nedávno odsouzen za daňové úniky.

Jestli vám to někoho připomíná, vzpomeňte si na to v den voleb.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Černochová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…