Chalánková (TOP 09): Odtoku peněz nezabrání ani ČNB. Proto v EU jednejme

01.12.2012 10:29

Dovoluji si doplnit některé informace ke komentáři Františka Schildbergera na téma „Bankovní unie“, který byl uveřejněn na internetových stránkách Skleněného kostela.

Chalánková (TOP 09): Odtoku peněz nezabrání ani ČNB. Proto v EU jednejme
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková

Česká národní banka jako národní regulátor má vliv pouze na tzv. dcery bank, jejichž matky jsou již vlastněné zahraničními majiteli. Na tzv. pobočky žádný vliv nemá. Dcery mohou samozřejmě na pobočky být transformovány.

Výhodou tzv. českých bank – ale to je nesprávný pojem, jde téměř výhradně o dcery a pobočky těch zahraničních – je vysoký podíl vkladů, vysoká míra kapitálových rezerv: až šestnáct procent, na rozdíl od zahraničních osmi, jediná naše pozice pro nabídku cílového stavu ve vyjednávání, můžeme jen doporučovat.

Výhodou je, že náš bankovní sektor je zdravý a v minulosti sanovaný. Ovšem tvrdit, že zabráníme odtoku likvidity z poboček – tomu asi úplně zabránit nemůžeme. Výbor pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR tyto záležitosti projednal, ale veto neprosazoval.
Jitka Chalánková
poslankyně

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…